Pärnus leidis aset rahvuskala tutvustav teabeüritus
Kalanduse teabekeskuse üritusel "Räime-eri" sai teada, milline on Eesti rahvuskala räime tervis ja milliseid toite sellest valmistada.
Pakuti praetud ja suitsutatud räime. Räimesupi kohta aga ütles nii mõnigi, et pole seda varem söönudki, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Rahvuskalale pühendatud ettevõtmine tõi Japsi kaile hulga rahvast. Kes soovis, sai kalameeste paadist värsket räime osta ja kohe koju minna, et sellest midagi maitsvat valmistada. Oli aga ka võimalus saada teavet nii räime ku teiste kalade kohta ja merebioloogi Jüri Tensoni juttu oli kogu aeg kuulamas hulk inimesi.
Laudadelt kadus aga kiirelt kalakoka Hanno Kase valmistatud praetud räim, suitsuräime prooviti samuti hea meelega. Üllatav oli, et räimesuppi polnud isegi suured rahvuskala hindajad varem proovinudki.
Merebioloog Jüri Tensoni sõnul pole räime tervis halvem kui eestlase tervis. "Viriseda ju võiks, aga teda on, teda püütakse ja teda jätkub. Need kvoodid või normid, mis meil on räime peale pandud, nende jaoks teda jätkub, need on tagatud. Räim on üks paremini hallatud ressursse, mis meil on Eesti riigis, juba mitukümmend aastat käib see räimeseire," selgitas ta.
Tenson ütles, et räimeseires teevad kõik Läänemere äärsed maad koostööd ja muutused - näiteks, kui suuri kalu jääb vähemaks - hakkavad kohe silma.
Toimetaja: Laur Viirand