Käsitööõlled murdsid end Eestist välja ({{commentsTotal}})

Eesti käsitööõlu valmib seni veel välismaistest linnastest, kuid lootused on kodumaise tootmise peal. Autor: Merilin Pärli/ERR

Eestis toodetud alkoholi eksport kasvas tänavu I poolaastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8%. Kodumaiste käsitööõllede eksport on samal ajal suurenenud 81 korda, neid eksporditi I poolaastal 18 riiki.

Eestis toodetud alkoholi ekspordist saadud tulu suurenes tänavu 15%, ulatudes 19,9 miljoni euroni. Tulu suurenemist on kõige rohkem mõjutanud õllede eksport.

Kui möödunud aasta esimeses pooles eksporditi teistest õlledest märksa kallimaid käsitööõllesid ainult väikeses koguses, siis alates aasta lõpust on nende õllede väljavedu olulisel määral suurenenud. Väikestes pruulikodades toodetud käsitööõllede ekspordihind on keskmiselt 6,8 korda kõrgem kui tavatööstuses toodetud õlledel, seetõttu mõjutab nende müük oluliselt õllede ekspordist saadud tulu.

Eelmise aasta esimeses pooles eksporditi Eestis toodetud käsitööõlut ainult Lätti ja Soome. Tänavu aga on käsitööõllede eksport suurenenud 81 korda ja lisandunud on mitmeid uusi sihtriike. Enim on käsitööõlut eksporditud Soome, Prantsusmaale, Hollandisse, Itaaliasse, Saksamaale ja Taani. Peale selle on käsitööõllesid väiksemas koguses veetud ka Suurbritanniasse, Belgiasse, Rootsi, Hispaaniasse, Norrasse, Lätti, Šveitsi, Poola, Bulgaariasse, Austriasse, Leetu ja Ameerika Ühendriikidesse.

Käsitööõllede osatähtsus on aga eksporditava alkoholi koguses siiski marginaalne: selle aasta esimesel poolel moodustasid need vaid 0,8% alkoholi koguekspordist ja 1,1% kõikide õllede ekspordist.

Eestis toodetud alkohoolsetest jookidest eksporditaksegi peamiselt õlut, mille osatähtsus alkoholi koguekspordis oli aasta esimeses pooles 68%, mis pole aastaga muutunud.

Koguseliselt eksporditi õlut 6%, siidrit 1% ja kanget alkoholi 44% rohkem kui möödunud aastal samal ajal.

Alkoholi veetakse peamiselt Lätti

Kõige rohkem eksporditi Eestis toodetud alkoholi Lätti, Soome, Taani, Saksamaale ja Leetu. Möödunud aastaga võrreldes on enim kasvanud eksport Saksamaale ja Lätti, kuhu jõuab juba 63% kogu alkoholi ekspordist.

Lätti eksporditakse peamiselt õlut, Soome ja Taani õlut ja siidrit.

Kui mullu esimese kuue kuuga eksporditi Saksamaale peaaegu ainult õlut (95% Saksamaale eksporditud alkoholist), siis tänavu hakati sinna viima ka siidrit, mille osatähtsus küündis pea kolmandikuni.

Leedu aga on alkoholi sihtturuna aastaga marginaliseerunud: eksport sinna on aastaga kukkunud 71%. Nüüd jõuab sinna vaid 2% kogu Eesti alkoholi ekspordist.

Kodumaise alkoholi eksport on kõige rohkem kasvanud Hiina (11 korda), Tšehhi (10 korda), Belgiasse (9 korda), Norrasse (8 korda) ja Sierra Leonesse (6 korda), viimasesse eksporditi peamiselt ainult siidrit, teistesse õlut.

Ekspordist enam kasvas aga alkoholi import: 15%. Kõige rohkem imporditi õlut (36%), veini (28%) ja siidrit (20%).

Toimetaja: Merilin Pärli



Miks sügavaid poliitilisi veendumusi on raske kõigutada

Ajakirja Nature Scientific Reports uurimus viitab sellele, et kui inimeste sügavaid poliitilisi veendumusi kahtluse alla seatakse, muutuvad aktiivsemaks emotsioonide ja sisemise tunnetusega seotud ajustruktuurid. Emotsioonide eest vastutavad ajusüsteemid, mille eesmärk on aidata organismi tasakaaluseisundit säilitada, paistavad töötavat ka vaimse elu tasakaalu säilitamise nimel.

Vikerraadio 50
Üleskutse: joonistame Vikerraadio maailmakaardi

Vikerraadio tähistab 3. aprillil 50. sünnipäeva. Suurte pidustuste saatel tahab raadio panna maailmakaardile enda fännid. Selleks oodatakse tervitusi kogu maailmast tekstis, videos või fotos aadressile viker@err.ee.

BLOGI
Paastupäevik | kirjutab Allan: patuga pooleks paastudes

Novaatori paastueksperiment on jõudnud 22. päevani. Selles paastupäeviku sissekandes jagab katsealune Allan oma viimase kahe nädala paastukogemust, mis tema hinnangul on olnud äärmiselt valgustav ning kogemuste rohke.

BLOGI
Ela kaasa! Kukerpillid otsivad kolme nädala jooksul Ameerikast oma juuri

Aprilli alguses tähistab ansambel Kukerpillid 45. sünnipäeva ning selleks puhuks võtavad nad ette kolmenädalase reisi Ameerikasse, et uurida cajun-muusika juuri. Menu hoiab õpperetkel pidevalt silma peal ning vahendab videosid, pilte ja reisiteekonda.