Restoranid saavad ökomärgistuse edaspidi lihtsamalt ({{commentsTotal}})

{{1473320418000 | amCalendar}}

Valitsus kiitis heaks seadusemuudatuse, mis võimaldab toitlustusettevõtetel senisest rohkem kasutada ökomärki, kui toorainest suurem osa on pärit mahepõllundusest.

Kehtiv seadus võimaldab toitlustusettevõttes kasutada riiklikku ökomärki, kui vähemalt 95% kasutatavast toorainest on mahepõllumajandusest, kuid seda on paljudes ettevõtetes keeruline täita.

Eelnõu pakub võimaluse näidata mahetooraine protsentuaalselt osakaalu kolmes vahemikus: 20-.50% toorainest on mahe; 50-80% toorainest on mahe; 80-100% toorainest on mahe.

Vahemikku on võimalik arvestada ettevõttesse eelmisel kuul toidu valmistamiseks toodud põllumajandustoodete koguse või maksumuse põhjal. Andmed saadakse ettevõtte raamatupidamisdokumentidest ning toitlustajatele antakse võimalus ise otsustada, kas osakaalu arvestamise aluseks võetakse toodete kogus või maksumus.

Seaduse jõustumine on eelnõu kohaselt ette nähtud 2017. aasta 1. märtsil.

Eestis on täna juba ligi 17% kogu põllumajandusmaast mahepõllumajandusliku tootmise all. Selle näitajaga oleme Euroopas esirinnas, kuid suur osa mahetoodangust turustatakse praegu veel tavatoodanguna ning ka toitlustajad kasutavad mahetoorainet sageli sellele viitamata. See ei võimalda mahetootjatel oma toodangust väärilist hinda saada.

Seaduse muudatus annab mahetoidu pakkumisest huvitatud toitlustajatele ühe täiendava lihtsustatud võimaluse mahetooraine kasutamisele viitamiseks spetsiaalselt toitlustajatele väljatöötatud märgi kaudu, millega on võimalik näidata toitlustusettevõttes kasutatava mahetooraine protsentuaalselt osakaalu ka siis kui see jääb alla 95 protsendi.

Hotellide ja restoranide liidu esindaja Kristel Nõmmik, kes on ühtlasi Nordic Hotel Forumi toitlustus- ja konverentsijuht, ütleb, et mõte on iseenesest hea, aga suurendab juba niigi mahuka paberimajanduse all kannatavate kokkade tööd.

"Tegelikult on tõesti täna nii, et paljud head kokad, kes võiksid terve oma tööpäeva head sööki, siis tegelikult on nad poolenisti bürootöötajad," kommenteeris Nõmmik "Aktuaalse kaamera" vahendusel.

Teiseks kergitab märgi kasutuselevõtt toidu hinda ning maaeluminister Urmas Kruuse ei eitagi, et see on üks muudatuse eesmärk.

"Meil põllumajanduses ja maaelus on kogu aeg oluline see, et anda tootele lisandväärtust ja kui me teame seda, et mahetootmine oma olemuselt on kindlasti kallim, see tähendab seda, et selle eest tuleks ka tarbijal maksta suuremat hinda," lausus minister.

Kuivõrd õiglaseks pidada aga olukorda, kus pea 100% mahetoitu pakkuvate restoranide kõrval võivad end mahedaks nimetada ka need, kelle toorainest vaid 20% on mahedat päritolu?

"95 tähendab põhimõtteliselt, et kõik tingimused on täidetud ja tegelikult 20 tähendab, et ainult üks viiendik nendest, et seda on natuke vähe. Mulle tundub see vahemik küll veidike suure võitu ja kui küsimus on mingisugustes järkudes või väga raskesti eristatavas vahes, siis mulle võib-olla päris õiglane see ei tundu," vastas Kristel Nõmmik.

Toimetaja: Priit Luts



Kotsar näeb tänu finaalturniirile jõudmisele üle pika aja enda vanemaid

Eesti korvpalluri Maik-Kalev Kotsari ülikooli South Carolina edutee USA üliõpilasmeistrivõistluste finaalturniiril jätkus, kui kaheksa tugevama hulgas alistati Florida ülikool 77:70 (33:40).

Vikerraadio 50
Üleskutse: joonistame Vikerraadio maailmakaardi

Vikerraadio tähistab 3. aprillil 50. sünnipäeva. Suurte pidustuste saatel tahab raadio panna maailmakaardile enda fännid. Selleks oodatakse tervitusi kogu maailmast tekstis, videos või fotos aadressile viker@err.ee.

BLOGI
Paastupäevik | kirjutab Allan: patuga pooleks paastudes

Novaatori paastueksperiment on jõudnud 22. päevani. Selles paastupäeviku sissekandes jagab katsealune Allan oma viimase kahe nädala paastukogemust, mis tema hinnangul on olnud äärmiselt valgustav ning kogemuste rohke.

BLOGI
Ela kaasa! Kukerpillid otsivad kolme nädala jooksul Ameerikast oma juuri

Aprilli alguses tähistab ansambel Kukerpillid 45. sünnipäeva ning selleks puhuks võtavad nad ette kolmenädalase reisi Ameerikasse, et uurida cajun-muusika juuri. Menu hoiab õpperetkel pidevalt silma peal ning vahendab videosid, pilte ja reisiteekonda.