Täisteratoodetele kohustuslikku standardit kehtestada ei saa ({{commentsTotal}})

Pagaritööstused määratlesid täistera mõiste. Autor: Siim Lõvi /ERR

Toidutootjad leppisid kokku täistera mõiste kasutamises ning sõlmisid hea tava lepingu. Kõigile kohustuslikuks standardit aga teha ei saa.

Hea tava leping määratleb täistera standardi ja sõnastab, millist toodet võib nimetada täisteratooteks. Pagaritoodete puhul peab peab täisterasisaldus olema vähemalt 50 protsenti, täisterapasta puhul aga sada protsenti.

Toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp ütles, et esmakordselt lepitakse Eesti toidusektoris kokku ühe mõiste kasutamine ja kehtestatakse sellele konkreetne standard, mida järgida.

“Siiani oli reguleerimata, millist toodet võib nimetada täisteratooteks ning selleks sai olla näiteks ka leib, milles on vaid viis protsenti täisterajahu. Nüüd on pagaritoodete puhul normiks aga 50-protsendiline täisterajahu sisaldus,“ tõi toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp näiteks.

Standardi kasutuselevõtt on siiski kõigest soovituslik valdkonna toidutööstustele, kohustuslikus korras seda kehtestada ei saa.

"Täistera hea tava kokkuleppimine on toimunud toiduainetööstuse liidu initsiatiivil ja on väga teretulnud. Toidu märgistamise nõuded on Euroopa Liidus ühtselt reguleeritud 2014. aastal jõustunud määrusega. Juhul, kui liikmesriik soovib kehtestada täiendavaid nõudeid, mis EL-is ühtselt reguleeritud ei ole, nagu konkreetsel juhul täistera mõiste kasutamise kohta, saab kehtestada lisaks ainult siseriiklikke nõudeid. Need nõuded kehtiksid aga vaid Eesti tootjatele ega hõlmaks näiteks Eestisse sissetoodud pagaritooteid," selgitas maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Katrin Lõhmus ERR-i uudisteportaalile.

"Seetõttu on sellisel viisil vastuvõetud „käitumiskoodeks“ hea ja kiire viis saavutamaks tulemust, mis oleks olnud saavutatav ka siseriikliku õigusaktiga,“ põhjendas Lõhmus.

Täistera mõiste hea tava leppisid kokku toiduainetööstuse liit, leivaliit, pagarite selts, maaeluministeerium, veterinaar- ja toiduamet ning tervise arengu instituut. Hea tava kokkuleppele minnakse üle järk-järgult, eesmärgiga hakata seda toiduainetööstuses järgima hiljemalt järgmise aasta lõpuks.



Soomet külastab iseseisvuse juubeliaastal ka Hiina president

Soome presidendi kantselei kinnitas ajalehele Helsingin Sanomat, et käesoleval aastal tuleb Soome riigivisiidile Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping.

Vikerraadio 50
Üleskutse: joonistame Vikerraadio maailmakaardi

Vikerraadio tähistab 3. aprillil 50. sünnipäeva. Suurte pidustuste saatel tahab raadio panna maailmakaardile enda fännid. Selleks oodatakse tervitusi kogu maailmast tekstis, videos või fotos aadressile viker@err.ee.

BLOGI
Paastupäevik | kirjutab Allan: patuga pooleks paastudes

Novaatori paastueksperiment on jõudnud 22. päevani. Selles paastupäeviku sissekandes jagab katsealune Allan oma viimase kahe nädala paastukogemust, mis tema hinnangul on olnud äärmiselt valgustav ning kogemuste rohke.

BLOGI
Ela kaasa! Kukerpillid otsivad kolme nädala jooksul Ameerikast oma juuri

Aprilli alguses tähistab ansambel Kukerpillid 45. sünnipäeva ning selleks puhuks võtavad nad ette kolmenädalase reisi Ameerikasse, et uurida cajun-muusika juuri. Menu hoiab õpperetkel pidevalt silma peal ning vahendab videosid, pilte ja reisiteekonda.