Barbi Pilvre: foie gras’ tootmine võiks olla Eesti eesistumise teema ({{commentsTotal}})

Foie gras'.
Foie gras'. Autor/allikas: SCANPIX / AFP

Riigikogu sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni liige Barbi Pilvre leiab, et loomulikul teel foie gras’ tootmine võiks olla üks Eesti kui eesistuja teemasid suhtlemisel ülejäänud Euroopa Liiduga.

"Euroopas võiks toota foie gras´d linde piinamata,“ ütles Barbi Pilvre neljapäeval pressiesindaja vahendusel. "Kuna Eesti eesistumise prioriteetide seas on ka kaasav ja kestlik Euroopa, mis tähendab hoolimist ja panustamist puhtamasse elukeskkonda, siis ainult loomulikul teel foie gras’ saamine võiks olla üks meie kui eesistuja teemasid suhtlemisel ülejäänud Euroopa Liiduga.“ 

Pilvre kohtus riigikogus Belgia loomakaitseorganisatsiooni GAIA konsultandi Adolfo Sansoliniga ja MTÜ loomade eestkoste organisatsiooni Loomus juhataja Kadri Tapesroniga ning vestles nendega foie gras’ ehk rasvase linnumaksa tootmine Euroopas.

Maksa saamiseks sundtoidetakse farmides parte ja hanesid. Eestis seda linnukasvatusharu ei ole ning lindude sundtoitmine on ka keelatud, tõdes Pilvre.

GAIA eesmärk on aidata kaasa Euroopa Liidus seadusandliku raamistiku loomisele, et lubatud oleks vaid loomulikul teel foie gras’ saamine. Kui seada hanede ja partide maksale kaalupiirang, ei tohiks sundnuumatud lindude maksa enam kasutada foie gras’ tootmiseks.

Foie gras’ tootmine lindude nuumamise teel on veel lubatud Belgias, Prantsusmaal, Ungaris, Bulgaarias, Hispaanias. GAIA ja teised loomakaitseorganisatsioonid töötavad selle nimel, et Eesti võtaks teema üles oma Euroopa Liidu eesistumisperioodi jooksul, teatas Pilvre.

Allikas: ERR



Pidev intensiivne infovoog ei pruugi pikas perspektiivis kasuks tulla.

Kurdistav infovoog teeb tasahilju pimedaks

Aju plastilisus, tehnika areng ja kiirenev elutempo kuulutab paberraamatute nurka vedelema jätmist ja taskuhäälingute pealtungi. Sisuliselt tähendab aga info nautimise ja mälumise asemel selle õgardlikult kugistamine tasahilju ja vabatahtlikult pimedaks jäämist, leiab R2 tehnikakommentaaris Kristjan Port.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: