Eestis müüdav toit sisaldab üllatavalt palju suhkrut
Tervise Arengu Instituudi (TAI) uuringu kohaselt sisaldab Eestis müüdav toit üllatavalt palju lisasuhkrut, seda ka kohtades, kus inimesed suhkrut karta ei oska.
TAI uuris 4000 Eesti poodides müüdava toiduaine suhkru-, soola- ja rasvasisaldust, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Uuringu autori Haidi Kanamäe sõnul vähesel määral suhkru lisamine võib olla tehnoloogiliselt põhjendatud, kuid suhkrut leidub palju enamates toodetes, kui arvata osatakse, ning nii mõneski neist on seda ka omajagu.
"Võib öelda, et lihatoodete suhkrusisaldus oli üllatuseks. Kuigi need keskmised sisaldused ei ole kuigi suured, kasutatakse erinevaid suhkruid ja nende kombinatsioone väga laialdaselt," rääkis Kanamäe.
Suhkrut leidus igas kolmandas analüüsitud lihatootes. Mitte näpuotsa, vaid pigem lusikaga oli seda lisatud pasteetidesse, võileivakatetesse, maitsestatud lihadesse ja lihasnäkkidesse. Atria lihatööstuse juhi Olle Hormi sõnul on suhkur maitsevõimendi ja rohkem on seda tugevasti maitsestatud toodetes.
"Nendes klassikalistes lihatoodetes on see 0,2, 0,6 protsenti, aga kui nimes on teriyaki või on mingi tugev marinaad, siis seal on rohkem," ütles Horm.
"Suhkrul erinevalt soolast olulist funksionaalset mõju ei ole. Soolal on funktsionaalne vajadus ka nii säilivuse kui struktuuri pärast, suhkur on puhtalt maitsestamise küsimus," nentis ta.
Horm märkis, et eesti mees magusaid lihatooteid ei talu, mistõttu ka klassikalistesse toodetesse suhkrut ei lisata. Küll aga võib seda rohkem leida ameerika maitse järgi tehtud toodetes, aga ka suvises valikus.
Lihatööstused on seni tegelenud peamiselt soolasisalduse vähendamisega, kuid suhkruteema peale pole Hormi sõnul mõeldud.
"Sellega on nagu eestimaisegagi, sõnades tahame vähem rasva, vähem soola, aga tegelikult sööme ikka seda, millega harjunud oleme," tõdes Horm.
Muhu Pagarite teraleivas on 9 grammi suhkrut 100 grammi kohta ja see ei ole rekord. Poest võib leida rukkileiva, kus suhkrut tsipa vähem kui 14 grammi. Aga õhtuks on teraleib otsas, erinevalt suhkruvabadest, mida pagari sõnul kipub järgi jääma.
"Suhkur seob leiba, annab mureduse, tugevdab aroomi, maitseomadused tulevad hoopis paremini esile," rääkis Muhu Pagarite pagar Merle Männasalu.
Haidi Kanamäe sõnul peavad tarbijad olema valmis võtma vastu väiksema soola- ja suhkrusisaldusena tooteid ja ka ise oma toitumises muutusi tegema.
"Kuigi üsna paljudes toidugruppides olid keskmised sisaldused üsna märkimisväärsed, on toidugruppide siseselt varieeruvus üsna suur. Nii et võimalus valida väiksema soola või suhkrute või küllastunud rasvhapete toite on igati olemas," sõnas Kanamäe.
Kui magus on Eesti elu võrreldes teiste riikidega, pole esialgu võimalik öelda, sest Euroopa riikides alles algas toiduainete kaardistamine.
Toimetaja: Barbara Oja