Ligi veerand Eesti kauplustest ei hoia toitu õigel temperatuuril

Riknenud hakkliha võib olla ohtlik.
Riknenud hakkliha võib olla ohtlik. Autor/allikas: ERR

Ligi veerand Eesti toidukauplustest ei hoia toitu õigel temperatuuril, selgus Põllumajandus- ja Toiduameti ning Tehnikaülikooli tehtud mõõtmistest. Võrreldes eelmise aastaga ei ole olukorda paranenud, tõdesid kontrollijad.

Põllumajandus- ja Toiduamet ning Tehnikaülikooli kontrollisid jahe- ja külmlette rohkem kui 800 kaupluses. Suuremate jaekaubanduskettide poodides avastati rikkumisi 24 protsendil juhtudest. Enim rikkumisi tuvastati hakkliha, liha ja kala hoidmisel.

"Just nende toodete puhul on aga toidu-tekkeliste haiguspuhangute risk kõige suurem," hoiatas Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialist Jaana Oona.

"See on teadusuuringutega selgeks tehtud, et kui +4 kraadist temperatuuri nõudvat toitu hoida kasvõi mõned tunnid +6 või +7 juures, siis saab bakterite kasv juba päris hea hoo sisse. Kauplusest toitu ostes ei ole seda silmaga võimalik näha. Võib-olla kohe tarbides ei juhtugi midagi, aga kui näiteks tarbimise lõppkuupävani on veel aega ja toode jääb mõneks päevaks kappi, siis bakterid saavad ainult hoogu juurde," selgitas Oona.

TalTechi keemia ja biotehnoloogia vanem-lektori Ivar Järvingu sõnul ei ole võrreldes eelmise aastaga toidu säilitamise tingimused kauplustes oluliselt paranenud, vaid on muutunud pigem halvemuse suunas. Järving peab lahenduseks kaupmeeste intensiivset teavitamist ja töötajate koolitamist, sest toidu tervislik säilitamine on just nende kätes.

Selveri kvaliteedijuht Heneli Lamp toonitas, et tegelikult on kaupmehed ise huvitatud, et ostjad neilt korraliku kauba saaksid. Ka Selver on selleks ümberkorraldusi teinud.

"Meie külmlaod ja külmasaali külmkambrid on ühendatud kaughaldussüsteemi, kus temperatuuri pidevalt jälgitakse. Nii saame kiirelt sekkuda, kui temperatuur peaks tõusma lubatust kõrgemale. Renoveeritavates ja loomulikult ka uutes poodides oleme paigaldanud külmkappidele uksed, et vähendada poekeskkonna mõju tootele ja temperatuuri kõikumist. Neis külmkappides, kus uksi veel ei ole, oleme seadistanud temperatuuri võimalikult madalale tasemele," kirjeldas Lamp. Ta lisas, et oluline on ka kauba õige paigutamine, et külmlett ei oleks kaubaga liiga üle koormatud.

Oona soovitab ka ostjal endal tähelepanelik olla. "Mõnedes kohtades on termomeetrid ka tavainimesele nähtaval, nii et ostja saab näha, kas temperatuur vastab tootel kirjas olevatele nõuetele. Ja kui on palju kaupa üksteise otsas, siis peaks samuti kahtlus tekkima. Ma soovitan tarbijatel ka ise toidud võimalikult kiiresti koju viia ja tagada vähemalt kodus nõuetekohane temperatuur, et mitte bakteritele hoogu juurde anda," ütles Oona.

Toimetaja: Mari Peegel

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: