Avatud talude päev sai Viljandimaal avalöögi
Laupäeval ja pühapäeval avavad oma väravad enam kui 300 talu, kus saab näha, kuidas jõuab lettidele kodumaine toit, milline on moodne talupidamine ja kui palju võimalusi pakub maal elamine.
Avatud talude päev avati keskpäeval Viljandimaal piimakarjakasvatuse ja piimatoodete valmistamisega tegelevas Pajumäe talus, kus järgitakse mahetootmise põhimõtteid, vahendas "Aktuaalne kaamera".
"Mahe tähendab seda, et me teeme seda kõike niimoodi, et loomadel on hea ja loodusel on hea. Näiteks vasikatel on piisavalt ruumi, et toimetada. Ja me ei kasuta kemikaale ja taimekaitsevahendeid põldude väetamiseks," ütles Pajumäe talu peremees Viljar Veidenberg.
Avatud talude päevast on saanud omalaadne maarahva pidu, kuigi idee on laenatud tegelikult põhjanaabritelt. Esimesena avas Türi taluliit oma seitsme talu uksed kümme aastat tagasi.
"Kui seal juba tuli üle 1000 inimese ühel päeval, aga et ta nii laia ulatuse võtab, seda poleks uskunud. See on rõõm, see on tõesti rõõm," sõnas kunagine Türi taluliidu juht Reet Veidenberg.
Ürituse vältel kõlas lõõtsamuusika, mida esitasid muusikud koosseisudest Lõõtsavägilased ning Lõõtsanoobid. Talu peremees tegi kõigile huvilistele oma valdustest ekskursiooni.
Avatud talude päevast on kaheksa aastaga kujunenud üks suuremaid maaelu ja kohaliku toidu tootmist tutvustavaid ettevõtmisi.
Kagu-Eestis tegid oma uksed lahti üle 50 talu. Karula kuplite vahel avas oma uksed Lüllemäe talu. Seal sattusid kõrvuti Vanaema aed ja Leno Tacobaar, koht kus kohtuvad Eesti pärandkultuuri taimed ja Mehhiko toit. Toitu valmistas külaliskokk Costa Ricalt.

Toimetaja: Aleksander Krjukov