Põllu: kui vaja, saab Eesti varasema eesistumisajaga hakkama ({{commentsTotal}})

EL-i liikmesriikide lipud Slovakkia eesistumise logo all.
EL-i liikmesriikide lipud Slovakkia eesistumise logo all. Autor/allikas: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Euroopa Liidu (EL) sekretariaadi asedirektori Kristo Põllu sõnul on tõesti suurenemas tõenäosus, et Eesti eesistumisperiood EL-is nihkub varasemaks, ning kui see peaks nii lõplikult kinnitust leidma, on Eesti selleks valmis.

Põllu sõnul arutati kolmapäevasel EL-i riikide saadikute nõupidamisel Ühendkuningriigi eesistumisest loobumise teate valguses ka eesistujate järjestuse muutmist ning see küsimus puudutab mitte ainult Eestit, vaid ka kõiki meile järgnevaid eesistujaid. "Kahjuks täna esimese hooga veel konsensuslikku otsust ei saavutatud. Küll aga on üha suurem tõenäosus, et see küsimus lahendatakse meie ja järgnevate eesistujate poole aasta võrra ettepoole toomisega," ütles Põllu BNS-ile.

"Meie jaoks oleks kõige olulisem saada võimalikult kiirelt selge riikidevaheline kokkulepe, et oma ettevalmistustega edasi minna. Optimistlik ootus on, et sellekohane otsus tuleb järgmisel nädalal," ütles Põllu.

Tema sõnul on Eesti algusest peale olnud seisukohal, et tänu põhjalikule ettevalmistusele suudab vajadusel hakkama saada ka varasema eesistumisega. "Loomulikult läheb siis kaduma kooskõla riigi 100. sünnipäevaga, aga kui EL-i huvides on meie varasem eesistumine, siis saame sellega hakkama," rõhutas Põllu.

Praegu on EL-i eesistujariik Slovakkia, 2017. aasta esimeses pooles võtab selle rolli üle Malta. Esialgsete plaanide järgi pidi Eesti kord eesistujariik olla saabuma 2018. aasta esimeses pooles, Eestile oleks järgnenud Bulgaaria.

Financial Times kirjutab Euroopa Liidu ametnikele viidates, et algselt soovis Euroopa Liit Ühendkuningriigi eesistumise asendada Belgia eesistumisega. Selle sammu blokeeris aga väljaande andmetel "Ida-Euroopa riikide liit".

Allikas: BNS



Mis on vorsti sees? Vorsti tehakse lihast ja vorsti sees, vähemalt pildil oleva salaamivorsti sees, on liha.

Reportaaž lihalaborist: mis on vorsti sees?

Mis teeb kartulikrõpsu krõpsuvaks? Aga mis annab jäätisele sametise maitse? Vastus on toiduaine detailideni lihvitud koostis. Just sellist tehnoloogiat uuritakse ja arendatakse koos ettevõtjatega Eesti maaülikooli neljapäeval avatavas toidumajas.

Kaader filmist CSI.

Kohtusemiootika: miks on kohtuteaduses palju vigu?

Koomik John Oliver seadis hiljutises telesaates „Last Week Tonight“ küsimuse alla kohtuteaduse valiidsuse. Populaarsed teleseriaalid nagu „CSI“ kultiveerivad ühiskonnas ettekujutust kohtuteadusest, mis suvaliste ettejuhtuvate tõendite põhjal suudab tõsikindlalt tuvastada kellegi süü või süütuse.

tehnikakommentaar
Valdo Pant

Valdo Pant: ühel päeval atakiga haiglas, järgmisel süstamatkal

Tõenäoliselt ei saa me kunagi lõpuni teada, milline inimene oli Valdo Pant, kuna ajaga on hakatud teda kohati lausa müstifitseerima. Eesti ringhäälingu esimene tõeline telestaar suutis kolleegide sõnul võluda šarmiga nii tavainimesi kui ka tsensoreid, aga tööharjumustelt oli ta vanakurat ise nii enda tervise kui ka teiste vastu.

Juhan Parts

Eesti muredest prii Juhan Partsi tööpõld laiub nüüd Ukrainast Aafrikani

Euroopa Kontrollikoja liige Juhan Parts on Eesti muredest vaba mees, kes kodumaa asjadel silma peal hoiab, aga mõtleb nüüd probleemidele Ukrainast Aafrikani. Toomas Sildam kohtus Juhan Partsiga reedel riigikogu kohvikus, kui Parts oli lõpetanud just kohtumise parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjoniga.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: