Jane Friis Raub peletab Ameerikas koduigatsust koduste maitsetega ({{commentsTotal}})

Jane Friis Raub lahkus Eestist 90ndate keskel. Alguses elas ta Saksamaal, hiljem kolis Ameerikasse. Vaatamata pikale välismaal veedetud ajale tunneb ta vahel puudust kodustest maitsetest.

“Ma arvan, et osad maitsed on küll sellised, mis on ainult nostalgia ja sellised kodused, võib-olla tuletavad ka lihtsalt lapsepõlve natukene meelde,” rääkis Raub ERR-ile.

Selleks, et Ameerikas Eesti kööki pakkuda, tuleb Jane sõnul olla leidlik ning palju asju ise valmistada. Kiluleivata ei saa Jane arvates mööduda aga ükski vabariigi aastapäev, mistõttu on ta otsustanud sõbrannad külla kutsuda ning heas seltskonnas leiba küpsetada. Külmkapis on tal juba ootamas kohalikust Vene poest ostetud Eesti kilu.

Jane sõnul on Eesti leiva tegemiseks vaja armastust ja aega, sest see on justkui elav hing. Samuti tuleb alguses palju katsetada.

“Ma viisin alguses oma sõbrannale kogu aeg proovida, siis esimese leivaga ta ütles küll, et see maitseb nagu leib, aga väljanägemist küll polnud üldse, “ rääkis Raub, et esimese katsetuse tulemus oli rohkem nagu leivamaitseline kivi.

Nüüd teeb Jane leiba ka teistele eestlastele Ameerikas. Kõige rohkem on vaja tema sõnul küpsetada jõulude ajal. Peale leiva meeldib talle valmistada ka kringlit - eriti pidupäevaks. Mida rohkem on kringlis võid ja kaneeli, seda parem.

“Minu arvates on kaneelisaias midagi väga kodust ja mõnusat. Ma ei mäleta, et me oleksime neid lapsena kogu aeg söönud, aga kuidagi kaneelil on selline mõnus, soe - selline hea kodune maitse,” kirjeldas Raub.

Jane juures on kokkamas käinud ka Ameerika diplomaadid, kes alustavad Eestis tööd. Nii on algusest lõpuni tehtud näiteks verivorste. Tuleb välja, et ameeriklastele Eesti verivorstis ja jõuluroog meeldis.

“Kuna nad olid väga palju ringi käinud, siis nende jaoks ei olnudki see niivõrd eksootiline,” selgitas Raub, kuid lisas, et ebatavaline oli ameeriklaste jaoks see, et me paneme sinna tangu sisse ja nimetame seda siis vorstiks.

Eestlaste jaoks on Jane sõnul aga erakordne Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamine, sest selline pidu toimub ainult üks kord elus. Seega, tuleb istuda lauda ja nautida kodumaist head-paremat.

Toimetaja: Linda Eensaar



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: