X

Laadi alla uus Eesti Raadio äpp, kust leiad kõik ERRi raadiojaamad, suure muusikavaliku ja podcastid.

Artikkel on rohkem kui viis aastat vana ja kuulub arhiivi, mida ERR ei uuenda.

Eesti 200 esimeheks pürgiv Kristina Kallas välistas koostöö EKRE-ga

{{1539855000000 | amCalendar}}
Foto: Siim Lõvi /ERR

Eesti 200 algataja Kristina Kallas ütles, et kandideerib 3. novembril toimuval Eesti 200 kongressil loodava erakonna esimeheks.

"Jah, ma olen seda öelnud, et ma olen nõus seda vastutust võtma," ütles Kallas ERR-ile.

Kallas lisas, et kolmapäevase seisuga oli Eesti 200-l olemas 428 liiget. Kallas ei kahtle, et Eesti 200 erakonnana registreerimiseks vajalikud 500 liiget kokku tuleb.

"Hetkel küll seda kahtlust ei ole," kinnitas ta.

Kallase sõnul tegeleb Eesti 200 praegu loodava erakonna põhikirja koostamisega. Ta ei osanud veel öelda, kuidas esimehe valimine täpselt välja nägema hakkab.

Käesoleva aasta 3. mail avaldasid Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor Kristina Kallas, Johan Skytte poliitikauuringute instituudi juht Kristiina Tõnnisson, Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi nõukogu esimees Küllike Saar, tarkvaraettevõtte Nortal juht Priit Alamäe ning LHV Panga juhatuse liige Indrek Nuume Postimehes manifesti, milles teatasid uue poliitilise liikumise Eesti 200 asutamisest.

21. augustil teatati, et Eesti 200 tahab muutuda parteiks ja osaleda eelseisvatel riigikogu valimistel. Erakonna asutamise kongress korraldatakse 3. novembril.

Eesti 200 välistab koostöö EKREga

Poliitilise liikumise Eesti 200 nõukogu esimees Kristina Kallas välistab koostöö Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), sest see eeldaks Eesti 200-lt loobumist liberaalsetest väärtustest.

"Eesti on poliitilisel maastikul liikumas isikuvabaduste, ettevõtlusvabaduste ja inimeste tegutsemisvabaduste väärtustamisest eemale ja see teeb muret. On näha, kuidas riigi juhtimisele pürgivad jõud soovivad üha rohkem seda, et kirjutataks ette inimestele tegutsemise viise ja EKRE puhul ka normatiivselt seda, mitu last peab üks korralik Eesti naine sünnitama või keda tohib armastada ja keda mitte. EKRE positsioon Eesti julgeoleku ja liitlassuhete osas on samuti segane, sest eesti- ja venekeelsele auditooriumile räägitakse erinevat juttu," sõnas Kallas.

"Me näeme, et mitmed poliitilised jõud mõtlevad koalitsioonist EKREga ning see on väga murettekitav," lisas Kallas.

"Sotsiaaldemokraadid on ainsana öelnud, et ei pea võimalikuks koostööd EKRE-ga. Ootaksin ka teistelt peavoolu jõududelt, sealhulgas Reformierakonnalt, kuulda selget vastust, kas selline isikuvabadusi piirata sooviv jõud on neile koostööks aktsepteeritav," märkis Kallas.

Toimetaja: Aleksander Krjukov

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: