Toiduamet tuvastas, et hakkliha ostes võib petta saada ({{commentsTotal}})

{{1543404780000 | amCalendar}}
Foto: ERR

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas viie tootja hakklihast linnuliha kasutamise, ehkki märgistusel puudus sellekohane teave.

Toituamet alustas vihje põhjal suunatud kontrolli septembris ja jätkas seda oktoobris. Amet võttis proovi 20 tootja hakklihast.

Kontrolli eesmärk oli tuvastada, kas märgistuse kohaselt veiseliha sisaldavas hakklihas on kasutatud ka linnuliha, mis etiketil kajastamist ei leia. Toidu võltsimine tuvastati viie ettevõtte puhul, keda ootab nüüd tõenäoliselt ees rahatrahv.

Linnuliha kasutasid hakklihas Lepiku lihatööstus (Raplamaa), Raasiku lihatööstus (Harjumaa), ABC1 (Lääne-Viru), Vecordia Põltsamaa vorstitööstus (Jõgevamaa), Talika Meat (Tartumaa).

Tuvastatud linnuliha osakaal oli seejuures kõrge, ütles toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

"Linnuliha osakaal oli erinev. Kõige kõrgem, mis tuvastati, oli peaaegu 60 protsenti. Vahemik oli 30-60 protsenti. Eks analüüsimeetodid on erineva täpsusega, aga kuskil pooles osas oli asendatud," rääkis ta ERR-ile.

Kalda rõhutas, et rääkida ei saa linnuhakklihast kui sellisest. "Linnu sees on sellist lihaskude ka, mis on tumedam, mida annab hakklihale lisada nii, et ta välimust ei muuda."

Kalda sõnul on tegemist olulise rikkumisega, eelkõige tarbija ootuste petmisega, kuid mitte tervisele ohtliku asjaga.

Põhjusel, et toidu võltsimine pole Euroopas harv nähtus, lubas amet jätkata edaspidigi riski- või vihjepõhiseid kontrolle.

Potisepp: selline tegevus kahandab kogu toiduainetööstuse usaldusväärsust

Eesti toiduainetööstuse liidu juht Sirje Potisepp kommenteeris "Ringvaates", et viie ettevõtte pettus heidab varju kogu toiduainetööstusele ja kahandab selle usaldusväärsust.

Samas ei saa tema sõnul öelda, et petmine lihatööstuses oleks süstemaatiline.

"Suuremates ettevõtetes on igapäevaselt veterinaar- ja toiduameti ametnikud kohapeal, kes jälgivad toormest kuni pakendamiseni, et kõik oleks korrektne, et kõik tehakse õigesti. Sellised pettused saavad aset leida ikka neis ettevõtetes, kus kontroll sisuliselt on väiksem. Ma ei saa öelda, et kontrolli üldse poleks, aga kontroll on väiksem ja kui tehakse pistelist kontrolli, siis minu meelest see on väga hea," selgitas ta.

"Ringvaade" küsis juhtunule kommentaari Lepiku lihatööstuse juhilt, kuid viimane ei soovinud seda anda.

Toimetaja: Priit Luts, Merili Nael



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: