Soojemad ilmad on pannud vahtral mahla liikuma
Viimaste päevade soojad ilmad on pannud vahtrapuudel mahla liikuma, mistõttu need, kes tahavad juua värsket ning magusat mahla, on õige aeg minna ja panna vahtramahl tilkuma.
Võrumaal Navi külas on Põrmu talu peremees juba aastakümneid oma esivanemate talu üle saja aasta vanustelt põlispuudelt seda looduse eliksiiri tilkhaaval kogunud.
"Päevas tuleb kuskil 20 kuni 30 liitrit praegu, parimatel päevadel on isegi 40 liitrit saadud, et jääb endale ja saab ka sõpru ja tuttavaid rõõmustada," lausus Põrmu talu peremees Kalev Ots.
Missugune ilm peaks olema, et vaher mahla hästi välja annab?
"Öösel külmetama – miinus üks, miinus kaks kraadi maksimaalselt – ja päeval vastavalt neli-viis kraadi sooja ja päikesepaiste oleks oluline," ütles Ots.
Põlvamaal Palojärve lähedal aga läks neljapäeval Metsa talu peremees lastelastega metsa ja magusa puumahla kogumise jaoks panid nad paika poest ostetud vahtramahla rakenduse.
"Ega meil magusama mahlaga puud ei ole, vaher ongi kodumaine puu kõige magusama mahlaga. Kaks-kolm protsenti on vahtramahla suhkrusisaldus, see on paar korda magusam kui kask, ja mida kõrgemalt saate mahla võtta, seda magusamaks läheb," lausus Metsa talu peremees Urmas Roht.
Toimetaja: Marko Tooming