Peakokad tutvustasid koolilastele Eesti toidukultuuri ja -pärandit
Eesti Vabariigi sünnipäeva eel käisid peakokad koolilastele Eesti toidukultuuri ja pärandit tutvustamas.
Peakokad pakkusid vürtsikilutrühvleid ja kamakomme kümnetes koolides, teiste hulgas Narva Eesti gümnaasiumi koolisööklas.
Vürtsikilutrühvli valmistamiseks vormitakse kilumass pallikesteks, paneeritakse mustas leivas, pannakse peale veidi munavõid ja kilutrühvel ongi valmis. Maitselt sama nagu kiluvõileib, kuid suupärasem ja pidulikum.
"See on ikka suupärane väike amps. Sinna me oleme lisanud natukene toorjuustu, et kreem oleks mahlasem ja ega lõpptulemusena ei erine ta kiluvõileivast mitte raasugi. Lihtsalt selle kuju on teine, sisu on täpselt sama, mis vana klassikaline kiluvõileib," kirjeldas peakokk Juhan Heinsalu.
Lapsed vaatasid kilutrühvleid algul veidi pelglikult, kuid lasid siis hea maitsta.
"See trühvel on täiesti sobilik, ma usun, eriti lastele, kes kilu niimoodi ehmatusega vaatavad, aga siin ei saa arugi, et see kilu on. Nii et petab ära küll," ütles koolijuht Irene Käosaar.
Need, kes kiluvõileibadega on harjunud, kiitsid, kuid jäävad klassikale truuks.
"Väga maitsev, nagu kilu. Täiesti kilu maitsega," ütles Nelli, kellele meeldib kiluvõileib kilutrühvlist rohkem. "See on nagu rohkem tavaline, nagu rohkem traditsiooniline võib-olla," põhjendas ta.
Ühe ja sama retsepti järgi valmistatud vürtsikilutrühvleid pakkusid peakokad 70 koolisööklas üle Eesti. Varem on kilutrühvlid jõudnud isegi presidendi vastuvõtule.
Toimetaja: Merili Nael
Allikas: "Aktuaalne kamaera"