Salmonellaga võivad olla saastunud kõigi Sanlinnu farmide munad ({{commentsTotal}})

OÜ Sandlind kanad
OÜ Sandlind kanad Autor/allikas: Arvo Meeks/Eesti Meedia/SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) teatel on salmonellabakteriga saastunud kõik OÜ Sanlind farmid, mis tähendab, et ka neist pärinevad munad võivad olla saastunud salmonellaga ning need on poodidest ära korjatud.

Pärast kahes farmis salmonella diagnoosimist eelmisel nädalal võeti ettevõtte kõikidest farmidest täiendavad proovid. Uus võimalik saastumine puudutab Sanlinnu turustatavaid mune, mille parim enne kuupäev jääb vahemikku 26. oktoober kuni 2. november. Need munad on märgistatud tootekoodiga 3EE16711.

Koheselt rakendati ettevõttele täiendavad kitsendused ning keelati kõikide lindude ja munade liikumine ettevõttest välja.

Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva nimede all müüdavaid mune tootnud OÜ Sanlind omanik Andres Puksov ütles eelmisel nädalal Lõuna-Eesti Postimehele, et kõik tema kokku seitsme farmi 200 000 kana lähevad suurte veoautodega Poola suunas teele hukkamisele.

Salmonellaga saastunud munad on tarbijale ohutud, kui neid toidu valmistamisel kuumtöödelda.

Salmonella bakter hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Muna tuleb keeta vähemalt kümme minutit, suuri ja hiidmune kauem. Praadimisel tuleb muna korralikult küpsetada mõlemalt poolelt.

Ristsaastumise vältimiseks tuleb pesta käed sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast toidu valmistamist ja tualetis käimist. Toiduvalmistamise käigus tuleb kasutada eelistatult paberist ühekordset kuivatus- ja puhastuspaberit. Kõik toiduvalmistamise vahendid (nõud, lõikelauad, noad jm) tuleb pesta pärast seda, kui need on munadega kokku puutunud. Vältida tuleb valmistoidu asetamist nendele nõudele, kus enne seda on hoitud mune.

Toimetaja: Mirjam Mäekivi



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: