Salmonellapuhangu alla jäänud Sanlind otsustab äri saatuse jõuludeks
OÜ Sanlind ei ole veel otsustanud, kas lõpetab kanakasvatuse sootuks või üritab pärast salmonellapuhangu üleelamist äriga otsast alustada. Kaupluselettidel asendati nende nišš kiiresti teiste tootjate munadega.
OÜ Sanlind, kes peab oma farmis puhkenud salmonellapuhangu tõttu realiseerima kõik oma tootmise 200 000 kana ja nende munad, ei ole veel otsustanud, kas üritab oma äriga pärast kahjude likvideerimist otsast alustada või mitte.
Mõnedele jaekettidele, kes nende mune müüsid, on ettevõte teatanud äri lõpetamisest, kuid ERR-ile kinnitas Sanlinnu omanik Andres Puksov, et seda otsust ta veel teinud ei ole ning niisugust asja võis ta öelda esmase šoki tingimustes.
Puksov tunnistas, et haiguskahtlusega kanade ja munadega lõpetamine on pikk protsess, mis siiani kestab ning ta ei tea, kuidas see kõik lõppeb.
"Vahepeal tundub, et saab jätkata, vahepeal jälle, et mitte, aga loodan, et me järgmisel aastal mingis mahus ikkagi jätkame. Juhul kui kliendid soostuvad meie käest uuesti ostma, siis tahaks ikka jätkata. Hooned ja seadmed on ju kõik olemas," kirjeldas Puksov. "Enne jõule peaks selguma, kas jätkame."
Ettevõte pelgab, et oma nišši jaekettides tagasi saada on keeruline, sest riiulid on juba täitunud konkurentide kaubaga, kes enam juurdevõidetud ruumi loovutada ei taha.
"Seal, kus oli meie toodang, on juba kellegi teise toodang," kirjeldas Puksov ja tunnistas, et tunneb end hetkel nurkasurutuna ning maatasa tehtuna.
Kuna ettevõtte toodangul oli kauplustes suur nišš, tekkis mõneks päevaks munariiulitesse tühje auke, kuid jaeketid lappisid need kiiresti teiste ettevõtete toodanguga.
Näiteks vähem kui nädala pärast olid Coopi riiulitel, kes müüs Sanlinnu toodangut ka oma kaubamärgi alt, juba väljas kuue tootja munad.
Sanlinnul oli 120 000 munejat kana ja 80 000 noorkana, kes kõik saadetakse etapi kaupa lihakombinaati ning müüakse Poola maha. Ka munad saadeti munade ümbertöötlustehasele ning sellegi toodang läheb täies mahus Poola.
"Midagi ei lähe utiliseerimisse, kõik läheb toiduainetööstusele," rõhutas Puksov. "Neid käideldakse ja see on ohutu viis."
Kanala koristamine ja pesemine algab eeldatavasti järgmisel nädalal, kui viimane hulk kanu välja saadakse. "Tööd on kõvasti," nentis Puksov.
VTA teatas jaekauplustele 2. oktoobril, et Sanlinnu toodetud munadel on tuvastatud salmonellabakter. OÜ Sanlind turustas oma mune kaubamärkide Kodutalu, Kodukoha, Pisihää, Hiigelhää ja Hüva alt.
Toimetaja: Merilin Pärli