Mõdu alkoholisisalduse piirang kaob ({{commentsTotal}})

Mõdu
Mõdu Autor/allikas: Eesti Meedia/Scanpix

Kui praegu tohib Eestis müüdav mõdu sisaldada alkoholi maksimaalselt viis mahuprotsenti, siis uus määrus kaotab selle piirangu.

Muudatusettepaneku maaeluministeeriumile esitas Eesti väikepruulikodade liit, kelle sõnul on pruulikodadel huvi hakata tootma kohalikust toorainest mõdu, kuid piirava tegurina nähakse määruses sätestatud nõuet, mille kohaselt ei tohi toota mõdu, mille etanoolisisaldus on suurem kui 5 mahuprotsenti.

Traditsiooniline mõdu on kääritatud meejook, mille põhikoostisosadeks on mesi, vesi ja pärm. Etanoolisisaldus mõdus oleneb eelkõige kääritamisprotsessist ja kasutatavast pärmist, kuid traditsioonilist valmistamisviisi kasutades on etanoolisisaldus mõdus üle 7 mahuprotsendi.

Üheski Euroopa Liidu õigusaktis ei ole sätestatud piirangut etanoolisisalduse mõdus.

Maaeluministeerium märgib eelnõu seletuskirjas, et kangema mõdu tootmise võimaldamine aitab kaasa mõdu ekspordi edendamisele, kohaliku tooraine väärindamisele ning innovaatiliste toodete väljatöötamisele.

"Samuti nähakse võimalust, et traditsiooniliselt valmistatud mõdu, mis on enamasti kangem kui kehtiva määruse kohaselt on lubatud, võib tulevikus olla alternatiiviks šerrile või portveinile. Seega oleks eelkõige tegemist tootega, mis on suunatud restoranidele, mitte jaekettidele," seisab seletuskirjas.

Alkoholiregistri andmetel on Eesti turul praegu registreeritud kaks mõdu, mis on mõlemad kohaliku tootja valmistatud.

Toimetaja: Priit Luts



Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: