Valitsus kaotas mõdu alkoholisisalduse piirangu
Kui seni tohtis Eestis müüdav mõdu sisaldada alkoholi maksimaalselt viis mahuprotsenti, siis neljapäeval valitsuses heaks kiidetud uus määrus kaotas selle piirangu. Nüüd võib mõdu olla kuni 15 kraadi kange.
Vastava muudatusettepaneku esitas maaeluministeeriumile Eesti väikepruulikodade liit, kelle sõnul on pruulikodadel huvi hakata tootma kohalikust toorainest mõdu, kuid piirava tegurina nähakse määruses sätestatud nõuet, mille kohaselt ei tohi toota mõdu, mille etanoolisisaldus on suurem kui viis mahuprotsenti.
"Muudatuse peamiseks eesmärgiks on võimaldada tulla turule nii traditsiooniliste kui ka uute toodetega, millel on suurem ekspordipotentsiaal. Seetõttu loobutakse mõdu puhul etanoolisisalduse piiramisest. Kangema mõdu tootmise võimaldamine tagab turu ka tooraine tootjatele ehk Eesti mee tootjatele. Mesi on mõdu valmistamisel põhiliseks koostiseks. Kuna kangemale mõdule on esmajoones mujal EL-is olemas suurem turg, võimaldaks muudatus suurendada ka mõdu eksporti," põhjendas maaeluministeerium muudatuse vajalikkust.
Samuti näeb ministeerium ette võimalust, et traditsiooniliselt valmistatud mõdu, mis on enamasti kangem kui kehtiva määruse kohaselt on lubatud, võib tulevikus olla alternatiiviks šerrile või portveinile. "Seega oleks eelkõige tegemist tootega, mis on suunatud restoranidele, mitte jaekettidele."
Traditsiooniline mõdu on kääritatud meejook, mille põhikoostisosadeks on mesi, vesi ja pärm. Etanoolisisaldus mõdus oleneb eelkõige kääritamisprotsessist ja kasutatavast pärmist, kuid traditsioonilist valmistamisviisi kasutades on etanoolisisaldus mõdus üle seitsme mahuprotsendi.
Nüüd jääb mõdu kohta kehtima vaid muu alkohoolse joogi definitsioon. Muu alkohoolne jook on jook, piirituse, piiritusjoogi, kääritatud joogi, vee või muu mittealkohoolse joogi kokku segamisel saadud 1,2‒15 mahuprotsendilise etanoolisisaldusega jook, mis võib olla karboniseeritud ning maitsestatud.
Üheski Euroopa Liidu õigusaktis ei ole sätestatud piirangut etanoolisisalduse mõdus.
Alkoholiregistri andmetel on Eesti turul praegu registreeritud kaks mõdu, mis on mõlemad kohaliku tootja valmistatud.
Toimetaja: Indrek Kuus