Eesti parimad toiduained: pannkoogid, smuutid ja uus Vana Tallinn
Toiduainetööstuse aastakonverentsil kuulutati välja konkursi Eesti Parim Toiduaine 2019, võidutooteks on Saarioinen Mamma kõrvitsa-kohupiimapannakoogid.
Konkursi korraldaja Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on sel aastal lausa kaks kategooriavõitu ja konkursi üldvõidu pälvinud kõrvitsa-kohupiimapannkoogid tõesti eriline toode.
"Mamma pannkoogid on niivõrd maitsev ja kvaliteetne toode, et on väärt nii valmistoidu ja magustoidu kategooria võite, kui ka Eesti Parima Toiduaine kuldmärki," kommenteeris Potisepp.
Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks valiti Salvest Smushie ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga. Salvesti tooteseeria Smushie pälvis tänavu ka parima puu- ja köögiviljatoote tiitli. "Võidutoode on leidnud tunnustust juba ka välismessidel ning seda eksporditakse täna juba kümnesse riiki üle maailma, teiste seas ka näiteks Singapuri ja Vietamisse," rääkis Potisepp.
Smuuti võidutses ka Eesti parima mittealkohoolse joogi kategoorias, kus tiitli omanikuks sai Orkla Eesti Pai ahjuõuna smuuti. "Ahjuõun ja õuna-kaneelikook on eestlaste ammused lemmikud," sõnas Postisepp.
Liviko jätkas oma varasemate aastate võidukäiku parima alkohoolse joogi kategoorias, kus hinnati tiitlivääriliseks nende toode Vana Tallinn Wild Spices. Vana Tallinna tootesari on nüüd uue lisandused saanud. Jook sisaldab erinevaid pipraid, tähtaniisi, ingverit ja mett.
Sel aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.
Võitja kuulutas kolmapäeval välja president Kersti Kaljulaid.
Toimetaja: Indrek Kuus