Noa restoranist alguse saanud salmonelloosi on haigestunud 24 inimest
Terviseametile saabunud andmetel on Tallinna-Viimsi piiril asuvast Noa restoranist alguse saanud salmonelloosi haiguspuhangu tõttu tänase seisuga arstide poole pöördunud 24 haigestunut, neist 14 on vajanud haiglaravi.
Terviseamet sai võimalikust haiguspuhangu kahtlusest teada 18. juuli õhtul. Järgmisel hommikul käis Noa restoranis kohapealset olukorda hindamas terviseamet koos veterinaar- ja toiduametiga. Veterinaar- ja toiduamet võttis vajalikud analüüsid võimaliku nakkusallika ja haigustekitaja levikutee väljaselgitamiseks.
Noa restoran suleti kohe, kui söögikoha töötajad nakkusest kuulsid. Peakokad Tõnis Siigur ja Orm Oja teatasid neljapäeva õhtul, et restoran jääb suletuks lõplike asjaolude selgumiseni, kuigi terviseamet lubas restorani avada.
Neljapäeva õhtuks oli teada, et Noas oli tegemist salmonelloosi D-tüvega, mis pole inimeselt inimesele leviv nakkus. "Kas see sai alguse lihast või munast, pole kahjuks selge, aga teeme ka omalt poolt kõik, et see välja selgitada," teatas Siigur ning vabandas restorani nimel klientide ees.
Salmonelloosi puhul on tegu Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkusega, millesse nakatutakse suukaudselt. Haiguse peiteperioodiks võib olla 6 – 72 tundi. Haigestumise iseloomulikeks sümptomiteks on rohke ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse ja vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedeliku kaotus.
Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi.
Nakkusallikaks võib olla haigestunud inimene või loom. Haigestumist põhjustavad haigustekitajaga saastunud toiduained nagu (linnu)liha, kanamunad ja nendest valmistatud tooted.
Sel aastal on registreeritud Eestis neli viie ja enama haigestunuga rühmaviisilist haigestumist, mille käigus on salmonelloosi saanud kokku 40 inimest. Valdavalt on olnud tegu kodus valmistatud söökidega, sageli on põhjuseks olnud toormunadest valmistatud kookide või ebapiisavalt küpsetatud lihatoodete söögiks tarvitamine.
Salmonelloosi ennetamiseks on oluline täita isikliku hügieeni, toiduhügieeni ja ohutu toidukäitlemise nõudeid. Salmonelloosi ennetamine algab looma- ja linnufarmis, kus tuleks vältida toiduloomade ja -lindude nakatumist ja kestab kuni ohutu toidu jõudmiseni lauale.
Toiduohutuse üle teostab järelevalvet Eestis veterinaar- ja toiduamet.
Noa peakoka ja ühe omaniku Tõnis Siiguri intervjuu ETV saates "Ringvaade suvel" 19. juulil.
Toimetaja: Mirjam Mäekivi