Tipprestorani külastajad sattusid salmonelloosi tõttu haiglasse
Kolmapäeval Eesti ühes tipprestoranis, Tallinna-Viiimsi piiril asuvas NOA-s käinud külastajate söömaaeg lõppes salmonelloosimürgistusega. Neljapäeva lõunaks oli Tallinnas nakkuskliinikusse ravile võetud kaheksa inimest.
Alates kolmapäevast kuni neljapäeval kella 13-ni on Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskliinikusse toidust saadud nakkusega ravile paigutatud kaheksa inimest ning lisaks neile kaheksale on olnud ka viis ambulatoorset pöördumist. Need viis inimest pääsesid pärast arstiga konsulteerimist koju, teatas ERR-ile Lääne-Tallinna Keskhaigla kõneisik Liisa Suba.
Mitmed inimesed on ka helistanud nakkuskliiniku vastuvõtuosakonda, et küsida nõu samasuguste kaebuste korral.
Terviseamet on asunud nakatumise asjaolusid uurima.
"Praegu tegeleme allika otsimisega, tõenäoliselt on tegu sissetoodud bakteriga kuskilt kellegi kaudu, aga hetkel ei saa veel midagi täpset öelda," sõnas restoran NOA juhtiv peakokk Tõnis Siigur Delfile.
Neljapäeval ootas restoran NOA terviseameti töötajaid ning arutab kõik edasised käigud omavahel läbi, et hiljem täpsemalt klientidele teada anda, kauaks restoran kinni jääb. Peakokad Tõnis Siigur ja Orm Oja teatasid õhtul, et restoran jääb suletuks lõplike asjaolude selgumiseni, kuigi terviseamet lubas restorani avada.
"Kohe, kui kuulsime, et meie restoranis on nakkuseoht, otsustasime maja sulgeda. Teavitasime koheselt veterinaar- ja toiduametit, kaasasime professionaalsed puhastusfirmad ning viisime vee ning toiduproove kontrollimiseks. Täna teame vaid seda, et tegemist on salmonelloosi D-tüvega, mis pole inimeselt inimesele leviv nakkus. Kas see sai alguse lihast või munast, pole kahjuks selge, aga teeme ka omalt poolt kõik, et see välja selgitada," teatas Siigur ning vabandas restorani nimel klientide ees.
Millisest toidust bakter leiti, selle selgitab välja terviseamet.
Neljapäeval tegeletakse sellega, et kõik NOA töötajad läbiksid kiiremas korras tervisekontrolli, et vältida seda, et töötajate seas oleks haiguse edasikandjaid.
Samasse ketti kuuluvates restoranides Tuljak, OKO ja Paju Villa vaadatakse samuti toiduained ning praegu on menüüdest kõrvaldatud kõik toidud, mis sisaldavad toorest muna või liha, kinnitas Siigur.
Postimehe teatel informeeris terviseametit salmonelloosi nakatunud seitsmest inimesest arst. "Nad käisid NOA restoranis ja sõid veiseliha tartari," ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri. Bœuf à la tartar valmistatakse toorest veiselihast ja toorest munast.
Toimetaja: Mirjam Mäekivi, Merili Nael