Kuum suvi on toidumürgistuste arvu kasvatanud üsna vähe ({{commentsTotal}})

{{1533281460000 | amCalendar}}
Salmonelloosi põhjustavad paljuski halvasti kuumtöödeldud munad.
Salmonelloosi põhjustavad paljuski halvasti kuumtöödeldud munad.

Tänavu on Eestis olnud varasemate aastatega võrreldes pisut enam bakteriaalseid toidumürgitusi, kuid üldjoontes on juhtumite arv püsinud samal tasemel.

Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo peaspetsialist Kai Raska ütles ERR-ile, et nakatumiste arv salmonelloosi ja nakkusliku peensoolepõletiku kasvas suvel kuumade ilmadega seoses.

 

"Eks grillitakse rohkem ja eks sõltub, kuidas liha hoitakse, kuid drastilisi muudatusi ei ole. Suuremaid puhanguid on olnud igal aastal," sõnas Raska.

Ta märkis, et kui suvel kimbutavad inimesi salmonelloos ja nakkuslik peensoolepõletik, siis talveperioodil esineb Norwalki ehk noroviirusesse nakatumisi. Viimast kutsutakse rahva seas ka kõhugripiks.

 

Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Kõige sagedamini põhjustab haigestumist serotüüp Salmonella enteritidis. Nakkusallikaks on inimene (haige, paranev haige, bakterikandja), kanad, kanapojad, kalkunid, veelinnud, sead, veised, närilised, lemmikloomad (kilpkonnad, sisalikud, roomajad, närilised), koerad ja kassid.

Salmonellad paljunevad nakatunud inimese, looma või linnu seedekulglas. Inimene nakatub haige või bakterikandja (eriti ohtlikud bakterikandjad on toidukäitlejad) inimese, looma või linnu roojaga saastunud toidu (liha, munade jm) söömisel või toorpiima, vee joomisel. Küllalt sageli levivad haigusetekitajad rist-saastumise teel, mil toores looma- või linnuliha puutub töötlemise käigus kokku valmistoiduga, näiteks salatiga, puu- ja köögiviljadega. Haigusetekitajad levivad inimeselt-inimesele fekaal-oraalsel teel.

Kampülobakterenteriit on nakkuslik peensoolepõletik, mille tekitajad kampülobakterid on levinud nii mets- kui ka koduloomadel ja lindudel. Üht kampülobakteri liiki – Campylobacter pylori't – on aga leitud ainult inimese põletikulisest maost. Haigestumist esineb aasta ringi, kusjuures bakter levib otsesel kokkupuutel kontaktnakkusena või saastunud toiduainete (pastöriseerimata piim, juust, linnuliha, lihatooted) ja joogivee kaudu.

Kõik kampülobakterite liigid tekitavad seedetraktivaevusi, nagu kõhuvalu, kõhulahtisust, iiveldust; esineb ka pea- ja lihasevalu. Raskematel haigusjuhtudel tekib palavik, väljaheites võib esineda lima ja verd. Sageli on kampülobakterid reisijatel kõhulahtisuse tekitajateks. Kampülobakterenteriiti esineb lastel sagedamini kui täiskasvanutel. Haigus paraneb hästi, ravi osas tuleks siiski arstiga nõu pidada.

Noroviirused ehk Norwalk-viirused on grupp viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida nimetatakse vääralt kõhugripiks". Noroviirus on vägagi nakkusohtlik.

Noroviiruse põhjustatud haigus ei kesta pikalt, kuigi tihti võib haige tunda end väga halvasti ja oksendab korduvalt. Haigestunud paranevad ühe-kahe päeva jooksul ning pikaajalisi tervisehäireid ei teki.

Kui haigestunu ei joo piisavalt vett, et tagasi saada vedelikku, mida kaotab oksendamise ja kehaeritiste kaudu, siis võib tekkida organismis dehüdratatsioon ehk veetustumine ja siis võib olla vajalik kiire arstiabi. Veetustumine tekib tavaliselt ainult väikelastel ning väga vanadel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga isikutel.

Toimetaja: Indrek Kuus, Allan Rajavee



ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: