Eesti korraldab 2020. aasta kokandusolümpia Euroopa eelvooru
Eesti valiti reedel maailma hinnatuima tippkokkade võistluse Bocuse d´Or 2020. aasta Euroopa eelvooru korraldajamaaks.
"See on fantastiline uudis! Me oleme juba aastaid püüdnud seda üritust Eestisse tuua ja nüüd saab see lõpuks teoks. Oleme selle üle äärmiselt uhked – see on kui kaunis lõpukingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise tuules," ütles Bocuse d´Or Eesti president Dimitri Demjanov pressiteate vahendusel.
Bocuse d´Or on ülemaailmne kokandusvõistlus, mille finaal toimub iga kahe aasta järel Prantsusmaal Lyonis. Kontinentaalsed voorud toimuvad aga igal aastal erinevates riikides. Pärast aastatepikkust tööd õnnestus Eestil tänavu saada korraldusõigused 2020. aasta Euroopa finaalvooru läbiviimiseks.
Demjanovi sõnul toob Bocuse d'Or Europe kokku oma põlvkonna andekaimad meisterkokad, meelitab 2020. aasta juunis Tallinnasse ka tuhandeid väliskülalisi, kõrgetasemelisi delegatsioone ja rohkelt meediakajastust.
Tema sõnul annab võistluse korraldajamaa tiitel võimaluse kujundada Eestist 2020. aastal Euroopa gastronoomia keskpunkt. "See on tunnustus meie kokkadele, toidutootjatele, põllumeestele, väiketalunikele, turismiedendajatele - aga mitte ainult," ütles Demjanov. "Meie visioon on ühendada selle ürituse raames kogu Eesti toiduvaldkond ühise katuse alla, näidata üheskoos parimat, mis meil on. Esile tõsta meie parimad tooted, maitsed ja tehnoloogiad," märkis Demjanov ja lisas, et tema meelest sobiks igati öelda, et järgmine aasta on Eesti toidu aasta ja Tallinn Põhjamaade külalislahkuse etaloniks.
Bocuse d´Or finaalvoorude korraldajamaad valides hinnatakse nii ürituse kontseptsiooni kui ka riigi atraktiivsust laiemalt. "Eesti avaldas meile muljet oma erilise kombinatsiooniga kaasaegsest gastronoomiast, mis ammutab inspiratsiooni traditsioonilistest teadmistest ja oskustest. Bocuse d'Or on alati avatud uutele ja põnevatele avastustele toidukultuuri vallas, tõstes esile uuenduslikke lähenemisi kogu maailmast," kommenteeris Bocuse d'Or konkursi peadirektor Florent Suplisson.
Eesti on Demjanovi eestvedamisel olnud Bocuse d'Or konkursil esindatud juba enam kui 10 aastat.
Bocuse d'Or on maailma kõige prestiižikam kokakunstivõistlus, mida nimetatakse sageli ka kulinaariaolümpiaks. Selle kutsus 1987. aastal ellu maailmakuulus Prantsuse meisterkokk Paul Bocuse. Inspireerituna spordiürituste kaasahaaravast atmosfäärist, otsustas Paul Bocuse korraldada meelalahutusliku vaatemängu, mille fookuses oleks kokakunst ja tippkokkade meisterlikkus. Bocuse d'Ori finaalvoor toob iga kahe aasta järel Paul Bocuse'i kodulinna Lyoni 24 parimat kokka üle maailma, kes valmistavad pealtvaatajate silme all oma võistlustööd. Seejärel hindab aga nende etteastet maailma hinnatuimatest kokkadest koosnev auväärne žürii. Aastate jooksul on sellelt konkursilt tuult tiibadesse saanud paljud andekad kokad, kes on tutvustanud maailmale oma kodumaa gastronoomilist pärandit.
Bocuse d´Or Europe toimub 2020. aasta juunikuu alguses Tallinnas ning kogu konkurss kulmineerib suurejoonelise finaaliga 2021. aasta jaanuaris Lyonis, Prantsusmaal.
Dimitri Demjanov ja 2008. aastal esimese Eesti kokana Bocuse d´Or'ile pääsenud Vladislav Djatšuk rääkisid võistlusest ka "Ringvaates":
Allikas: BNS