Egle Pullerits: šampanjat või vahuveini?
Aastavahetuse puhul on mõnelgi pool kombeks juua klaasike vahuveini. Just vahuvein on enamasti see mullitav alkohoolne jook, mida kiputakse segamini ajama šampanjaga.
Šampanja on nimelt üksnes Kirde-Prantsusmaal Champagne’i veinipiirkonnas toodetud, eriline vahuvein. Selle – tavaliselt taskukohasem – jäljendus on vahuvein. Nõnda on aastavahetuse tähistamisega seoses enamasti korrektsem kõnelda vahuveinist.
Miks aga mitte öelda suupäraselt šampus või sampus, isegi šampa? Need kolm väljendit jäägu argikeelde – see tähendab, omade seas kodus ja sõprade seas võib muidugi ka nii rääkida, aga näiteks ajakirjanduses tuleb teha vahet, kas öelda šampanja või vahuvein. Samuti saab ilmselt ka restoranis šampust tellides vahuveini kätte, aga miks mitte ilmutada veidi teadlikkust ja küsida sealgi vahuveini. Kui soovite kindlasti šampanjat ja vähemaga ei lepi, siis muidugi küsige seda.
Alati on muidugi ka hea alternatiiv üldse mitte alkoholi tarbida – kui nii, siis võib šampanja ja vahuveini vahet võrrelda kindla piirkonna mineraalvee ja karboniseeritud joogivee vahega.