Terviseamet leidis Tartumaal joogiveest kolibaktereid

Terviseametil on pooleli haiguspuhangu uurimine Tartumaal Soinaste, Ülenurme ja Tõrvandi piirkonnas; esimeste proovidega leiti joogiveest üksikuid kolibaktereid. Ameti sõnul ei saa veel kindlalt öelda, et see on inimeste nakatumise põhjus, küll aga soovitatakse kraanivett enne tarbimist keeta.
Terviseametil on pooleli haiguspuhangu uurimine Tartumaal Soinaste, Ülenurme ja Tõrvandi piirkonnas. Alates esmaspäevast on ühendust saadud üle 50 inimesega, kes kaebasid erinevate vaevuste üle, mida nad ise seostasid joogivee tarvitamisega.
Vanuseliselt on haigestunute hulgas nii lapsi kui täiskasvanuid. Haiguse äge faas on enamasti möödunud paari päevaga. Valdavalt on haiged kaevanud oksendamist (78 protsenti), kõhulahtisust (65 protsenti), palavikku (39 protsenti), nõrkust (27 protsenti), kõhuvalu (24 protsenti) ja iiveldust (18 protsenti).
Terviseamet märkis, et haigestumise põhjuste kohta esitatud hüpoteese on erinevaid, sest kevadeti esinevad alati ka soole viirusnakkused, mis võivad põhjustada sarnaseid puhanguid.
Terviseamet võttis proove piirkonna joogiveest. Reede pärastlõunal saabusid esimesed vastused ning amet tuvastas proovidest üksikuid Escherichia coli ja coli-laadseid leide.
Avastatud leiud ei viita sellele, et joogivesi oleks ulatuslikult reostunud, märkis terviseamet kuid üksikud avastatud E.coli ja coli-laadsed bakterid viitavad sellele, et midagi võis siiski eelmisel nädalal piirkonna joogivette sattuda.
Tartu Veevärgist öeldi ERR-ile, et ühisveevärgist võetud proovid olid kõik puhtad ehk bakterileid pidi olema väljaspool ühisveevärgi süsteemi.
Terviseamet rõhutas, et inimeste nakatumiste täpne põhjus ja haigustekitaja on hetkel veel välja selgitamisel, sest laborianalüüsid jätkuvalt käivad.
Terviseamet soovitab piirkonna inimestel jätkuvalt tarvitada keedetud kraanivett, kindlasti mitte käia haigena koolis, tööl või mõnel üritusel. Haigete eest hoolitsemisel tuleb järgida hügieenireegleid. Samuti tuleb järgida toiduvalmistamisel toiduhügieenireegleid ning eelistada puuviljade ning köögiviljade pesemiseks keedetud vett.
Kuivõrd uusi haigusjuhtumeid on esinenud perekondades, kus oli juba eelnevalt keegi haigestunud, siis joogivee tarvitamisega seotud värskemaid juhte ilmselt esinenud ei ole. Terviseamet jätkab koostöös kohaliku vee-ettevõtjaga uuringuid, et välja selgitada, mis võis möödunud nädalavahetusel joogivee kvaliteeti mõjutada.
Toimetaja: Marko Tooming