Ambla koolis harjutasid õpilased verivorstide valmistamist

Ambla koolis Järvamaal tegid lapsed vanavanemate kombel verivorsti. Kuigi nii mõnegi lapse võttis vere nägemine näost kaameks, kinnitasid nemadki, et verivorst maitseb hästi ja selle söömisest nad ei loobu.

Ambla kooli kokanduse õpetaja Ingrid Tokaruki kodus on alati jõulupühadeks verivorsti tehtud.

Verivorstist teeb hea verivorsti õige maitse, ütles Tokaruk. "Et oleks suitsuliha ja õiged maitseained kindlasti, siis on hea verivorst."

Ühte kindlat hea verivorsti retsepti pole olemas, igaüks teeb neid isemoodi. Aga kindlasti tuleb esmalt valmis keeta tangupuder, millele lisada ohtrasti suitsuliha. Vaja läheb verd, puhastatud soolikaid ja maitseaineid.

"Soolika ja verega on tänapäeval ikka natuke raskem, aga õnneks saab tellida oma kauplusesse näiteks ja siis saab teha," ütles Tokaruk.

2. klassi õpilase Janely sõnul peaks traditsiooni hoidma, sest verivorstid on head ja maitsevad kõigile.

Kõik Ambla kooli õpilased said soovi korral proovida, mis tunne on verd tangupudru sisse segada või vorsti toppida vorstilehtri, väikese pritsi või koguni ühe isevärki masina abil. Mõnigi laps nägi verivorstitegu esimest korda.  

"No põnevat polnud midagi, lihtsalt rõve," ütles 6. klassi õpilane Karl Marten. Verivorstitegu temalt siiski isu ära ei ajanud ja verivorsti plaanib ta süüa edaspidigi.

Kellel aga verega mässata ei meeldi, soovitab õpetaja Ingrid teha hoopis tangu-lihavorsti. Reedel keedetud verivorstid jõuavad Ambla kooli laste lauale järgmisel kolmapäeval.

Toimetaja: Barbara Oja

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: