Järvamaa põllumees pani tänavuse esimese kartuli juba mulda
Põllumehed kasutasid möödunud nädalavahetuse ilusaid ilmu töötegemiseks ja Järvamaal pandi juba esimene kartul mulda.
Türi vallas Laupa külas toimetav talunik Janno Lõhmus kasvatab peale maasikate ja aedherne ka varast kartulit. Kui massiline kartulipanek algab aprilli teises pooles või mai algul, siis Lõhmuse Mahetalus tehakse selle tööga algust reeglina juba märtsi lõpus.
"Mina tahan jaanipäevaks saada kartulit inimestele müüki koos maasikaga. Ja sellepärast tuleb varem maha panna. Soojapuhuriga löön natukene sooja keldrisse, sinna tulevad väikesed idud. Ja siis tuleb maad traktoriga natuke siblida, kuivatada nii-öelda, et see päris märg ei oleks. Väikestel pindadel seda võib teha, suurtel pindadel seda ei tee niimoodi," rääkis Lõhmus.
Lõhmuse Mahetalus pandi laupäeval maha 0,4 hektarit külmakindla "Arielle" ette idandatud mugulaid. Kui lähipäevade öökülmad mööda saavad, läheb mulda ka varane "Flavia".
"Alguses paned kartuli sügavamale, et külm ära ei võta, pärast tõmbad peenra madalamaks vastavalt olukorrale. Oleneb aastast, pead olema nagu mingi ennustaja," kirjeldas Lõhmus.
Varase mahekartuli kasvatamine nõuab palju lisatööd, sest katteloori all vohama hakkav umbrohi tuleb käsitsi välja kõblata. Ja et vältida imeõhukese koore vigastamist, võetakse varane kartul üles käsitsi.
Jaanipäeva eel küsitakse Lõhmuse Mahetalu värske kartuli kilogrammi eest kolm kuni viis eurot.

Toimetaja: Merili Nael
Allikas: "Aktuaalne kaamera"