Õde ja vend laiendavad Iisakus hallitusjuustu tootmist
Hallitusjuustu valmistamisega tegelev osaühing Alutaguse Juust astub laupäeval oma arengus järgmise sammu, avades meierei, kuhu kolitakse ümber seni koduköögis asunud tootmine. Meiereis plaanitakse sel kevadel toodangu mahtu senisega võrreldes poole võrra suurendada. Kaugem plaan on jõuda toodanguga välisturule.
Ida-Virumaal, Iisakus tegutsevat osaühingut Alutaguse Juust veavad õde-venda Triinu ja Madis Arm. Pooleteise aastaga on tootmine kortermaja teise korruse 15 ruutmeetrisest koduköögist välja kasvanud.
Uues kohas suurendatakse tootmist poole võrra ehk senise 24 kilo asemel hakatakse nädalas tootma 36 kilo juustu. Järgmisest kevadest plaanitakse praegune sajaliitrine juustukatel vahetada viis korda suurema vastu,
Lehmapiima saadakse lähedalasuvast piimafarmist, hallituseosed tulevad Prantsusmaalt.
Tootmise alustamine jäi noortele ettevõtjatele sobivasse aega, sest Eestis on käimas Peipsimaa toidu aasta. Tänu sellele on piirkonna toodang erilise tähelepanu all ning veebruaris sai Iisakus toodetud hallitusjuustu mekkida presidendi vastuvõtulgi.
Hallitusjuustu hakati tegema seepärast, et Eestis oli turul vaid üks tegija ning piimatehnoloogi haridusega Triinu Armile pakkus see huvitavat väljakutset. "Alguses on vedel piim ja siis on juust ja siis ta läheb vee hallitama. Ta on nagu looma eest hoolitsemine," ütles Triinu Arm.
Hallitusjuustu valmistamine vajab ka ruumides erilisi lahendusi. "Meil on laes UV-lambid, millega me õhus lendlevat hallitust tapame, nii et kui öösel mööda sõites akendest sinine kuma paistab, siis ei ole tegu kanepikasvatusega, vaid õhu desinfitseerimine," lausus OÜ Alutaguse Juust tehnikajuht Madis Arm.
Pangalaenu võtmisest on seni hoidutud ning proovitud on hakkama saada enda jõududega ning fondide ja tuttavate abiga.
Toimetaja: Indrek Kuus