Lõunapiima uus meierei toodab juustu Euroopasse
Võrumaal tegutsev ettevõte Lõunapiim avas meierei, kus hakatakse tegema juustusid, mille põhiturg on Euroopas.
Metsavenna talus on lehmi peetud üle 20 aasta. Hetkel on neil täisautomatiseeritud laudas 140 Eesti punast tõugu lehma, kellelt lüpstakse mahepiima. Kokku on maailmas üldse ainult 7000 Eesti punast tõugu lehma, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Vastavatud meiereis hakatakse maheda toorpiima pakendamise kõrval tootma pastöriseerimata piimast juustu.
"Kõigepealt alustame sõiraga ja raclette'iga. Raclette on pigem pehme juust, neli kuud laagerdunud. Pikemas perspektiivis kõik juustud pehmetest kuni kõvadeni välja. Kuna juust on küllalt kallis toode ja Eestis on seda raske müüa, siis näeme perspektiivi, kuna see on ka ökö, Euroopasse minna. Mingi osa kindlasti ka koduturul," selgitas Metsavenna talu noorperemees Max Mõttus.
Lõunapiima meierei läks maksma ligi 300 000 eurot. See valmis ilma pangalaenu ja Euroopa Liidu toeta. Ühtlasi on tegemist Eesti mõistes erilise meiereiga.
"Selliseid konkreetseid meiereisid, mis kohe lauda küljes on ja ainult selle sama lauda piimast erinevaid tooteid toodavad, ma arvan, võib Eestis ühe käe sõrmedel üles lugeda," ütles Mõttus.
"Ainult jõusoovidega olen siia tulnud ja pärismaalastel ellujäämiskursus jätkub ja Metsavenna Meelis on ellujäämiskursustel üks edukamaid. Tema unistused on maailma parimatele turgudele jõudmine," rääkis Nopri talu peremees Tiit Niilo.
Esimene koorem, 192 kera racklette'i jõuab Metsavenna talust Põhja-Itaaliasse aprilli keskel.
Toimetaja: Merili Nael