Läänemaa toidunädala keskmes on kohalike väiketootjate tooraine
Tuleva pühapäevani kestev Läänemaa toidunädal juhib nii tavatarbijate kui ka söögikohtade tähelepanu kohalike väiketootjate tooraine kasutamisele. Väiketootjatel on kauba turundamisel oluline teha omavahel koostööd, leiab MTÜ Kodukant Läänemaa.
Kodukant Läänemaa tegevjuht Kaja Karlson ütles "Aktuaalsele kaamerale", et väiketootjate tähelepanu on sageli eeskätt toidu tootmisel ja turundustöö jääb mõnikord tagaplaanile.
Üritused nagu Läänemaa toidunädal annavad võimaluse tootja ja tarbija paremini kokku viia. Kohaliku tooraine senisest suurem kasutamine restoranides eeldab tootjate koostööd.
"Iga üksiku restorani kogused võib-olla ei ole väga suured, küsimused on tarnekindluses ja tooraine võib-olla ka püsivas kvaliteedis, et siis siin ongi sellised lahendused vajalikud, kus siis tootjad, kas siis lahendavad logistikat ühiselt või siis tekitavad mingid ühiseid vaheladusid või müügipunkte, kus siis restoran saaks ka väga mugavalt oma toote kätte," selgitas Karlson.
Tavatarbijani jõudmisel on olnud abiks otse tootjalt tarbijale võrgustik ehk OTT, mis peab neljapäeviti Haapsalu turul ühist müügipäeva. Talunike hinnangul on kohalikul toidul mitu plussi.
"Kohalik toit on alati värske, usaldusväärne, sa tead, kus tootja elab ja tegelikult sõidad sealt mööda ja näed, mis seal enam-vähem on, et ta seal ikkagi toodab ja peale selle nagu me kõik teame, siis on ökoloogiline jalajälg väiksem ja siis vahendid jäävad oma piirkonda," rääkis Tammejuure Mahetalu peretütar Karin Tiit.
Läänemaa otse tootjalt tarbijale võrgustik avab esimesel detsembril Haapsalus ka oma poe.
Toimetaja: Laur Viirand