Eesti kaalub toiduraiskamise vähendamiseks Hollandi eeskuju
Eestis võiks Hollandi näitel proovida pilootprojekti, et realiseerimisaega lõpetavast toidust jõuaks rohkem abivajajateni, leiti riigikogu maaelukomisjonis. Toidu raiskamise probleem on niivõrd suur, et eelmise aasta mais teatas Euroopa Parlament liikmesriikidele, et aastaks 2030 tuleb toidu raiskamist vähendada poole võrra.
Riigikogu maaelukomisjon on varemgi teemat arutanud, kuid Euroopa Parlamendi tähelepanu sunnib tegutsema. Mitme ettepaneku arutelul peatuti pikemalt ühel - nimelt, kuidas jõuaks ka see toit, mille realiseerimisaeg on näiteks sama päeva keskööl, abivajajani, vahendas "Aktuaalne kaamera".
"Kui tootel on kirjas, et ütleme täna, teisipäeval on peal kiri, et "kõlblik kuni", siis kui kukub südaöö, siis on keeltaud seda kaupa abivajajatele anda. Mida paljud ketid on välja toonud, et sageli järgmisel hommikul see kaup oleks ka OK, aga VTA ütleb, et siin ei ole midagi teha, et toiduohutus on kõige olulisem," selgitas Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil.
"Kui see kuupäev on üle, siis see toit võib olla potentsiaalselt ohtlik inimese tervisele, et need on üldkehtivad põhimõtted. Need ei ole ainult VTA põhimõtted, kohe kindlasti mitte," lausus omakorda veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna juhataja Heneli Lamp.
Veterinaar- ja toiduamet pakkus välja, et kaupmehed võiksid veidi varem enne sulgemist hakata kaupa abivajajateni saatma, kuid siin tekib kaupmeeste jaoks uus takistus.
"Päris paljud kliendid on pöördunud meediasse ja ka mina olen näinud neid lugusid, kus kurdetakse, et lett on tühi ühes või teises kohas, aga millest tuleb aru saada, on see, et kui valmistoidu lett on täis kell 10 õhtul, enne sulgemist, siis see toit läheb raisku," rõhutas Peil.
Selleks aga, et ka hilisõhtul poest ära viidav, kuid samas keskööl realiseerimistähtaja ületav toit abivajajateni jõuaks, toodi näiteks Hollandi eeskuju. Aasta jooksul katsetati nimelt kiiresti rikneva toidu kiirkülmutamist, et seda jagada hiljem abivajajatele.
"Lõpuks tuli välja, et see on täitsa OK, see ei ole ohtlik, see ei ole ebatervislik, ainult peab kõik osalejad koolitama ja muidugi nõuda, et oleks mingi kontroll ja täpselt kuidas," rääkis Toidupanga juht Piet Boerefijn.
Eestis võiks toitu külmutada toitu jagav mittetulundusühing, kes vajaks selleks vastavat tehnoloogiat.
Maaelukomisjoni esimees Aivar Kokk (IRL) ei näe probleemi, miks riik ei võiks Toidupangale seda tehnoloogiat hankida. "Mul on hea meel, et Hollandi saatkond on valmis meile nõu ja jõuga appi tulema, ja koos ministeeriumi, VTA, Toidupangaga kevadel me võime rääkida pilootprojekti alustamiseks," sõnas ta.
Toimetaja: Laur Viirand