Ülevaade suvituslinnade menüüdest: kust leiab kalleima prae?

Eestimaal puhkamine on kulukas - väikeste suvituslinnade restoranide menüüd teevad hinna poolest kohati Tallinna ja Tartu söögikohtadele silmad ettegi. Söögikohad ise põhjendavad kõrgeid hindu kvaliteetse tooraine kasutamisega ning kinnitavad, et kliendid on rahul ja majad pidevalt täis.
Eksivad need, kes eeldavad, et Tallinnas on väljassöömine kulukas ning mujal Eestis saab prae märksa soodsamalt kätte. Pealinlikud hinnad - ja kõrgemadki - võtavad vastu pea kõikides suvituslinnakestes, ehkki kaudsed kulud näiteks rendile on kindlasti pealinna lokaalidest soodsamad. Suvi ehk siseturismi kõrgaeg on aga toitlustajatele talvise rasva kogumise aeg - kes suvel rege ei rauta, see talvist madalhooaega üle ei ela. Samuti torkab silma soov kasutada kallist toorainet, mis lööbki hinna lakke. ERR vaatas üle suvituslinnade fine dining restoranide hinnakirjad ja tegi sealt hinnanoppeid.
Vaatamata sellele, et suvituslinnad paiknevad üle Eesti, on menüü neis siiski üsna ühepalgeline. Ilma Caesari salatita ei saa peaaegu keegi läbi, samuti on burger ja pasta saanud pea iga söögikoha nurgakiviks, sõltumata peenuse astmest. Seejuures ei nimeta keegi seda labaselt hamburgeriks, vaid ikka burgeriks.
Palju torkas silma ka väärikate siiakala ja veise kasutamist, samuti on paljudes menüüdes esindatud pardifilee ja lammas. Populaarseimaks magustoiduks on aga jäätis või peenemalt sorbee.
Pühajärve ja Otepää
Pühajärve ja Otepää saavad nautida kaht turismi kõrgaega aastas - suvel käivad puhkajad, keda meelitab ujumisnaudigut pakkuv suur Pühajärv ja kena golfimuru, talvel aga suusatajad, kes võtavad viimast Lõuna-Eesti küngastikust.
Sellest hoolimata või just seetõttu on ka piirkonna restoranide hinnad hinge kinni võtvad.
Näiteks golfiharrastajatele rajatud GMP Clubhoteli Pühajärve restoranis maksavad supid seitse eurot, eelroogadest soolasiig kümme eurot, pastade hinnad on kümne euro kandis ning pearoogade hinnad algavad 13 eurost. Kalleim roog on veise sisefilee, mille eest sööja peab välja käima 26 eurot. Majakook, mis restorani kinnitusel on klientide lemmikmaius juba üheksa aastat, maksab seitse eurot. Kaasa saab osta ka käsitööleiba, päts maksab kaheksa eurot.
Pühajärvel asub veel teinegi fine dining restoran, mis asub spaaga ühe katuse all. Seal maksab bruschetta-valik kuus eurot, pasta kaheksa eurot, lihapraed algavad kümnest eurost ning veise sisefilee maksab 25 eurot.
Otepääl asuv Ugandi resto ei jää hinnatasemelt alla. Näiteks küüslauguleibade eest küsitakse 4.30, pastad ja salatid maksavad üheksa euro ümber, üheksast eurost algavad ka pitsade hinnad. Burgerid maksavad 14 eurot ja pearoogade hinnad algavad 15 eurost. Ka Ugandi restos maksab lihaveise sisefilee 26 eurot. Pannkoogi ja jäätise hinnad jäävad nelja-viie euro kanti, jäätisekokteil maksab 5.20.
"Restoraniäri üldiselt ei ole kuskil eriti kasumlik, marginaalid on väikesed," ütleb Ugandi Resto juhataja Siim Kalda. "Kui kasutada hästi kvaliteetset toorainet, siis on omahind võrdlemisi kallis, nii et kui head kvaliteeti pakkuda, siis kajastub see ka väljamüügihinnas."
Kalda sõnul eelistavad kliendid enim pitsasid ja burgereid. "Need on hitid, võiks isegi öelda."
Ka pastad ja pearoad on menukad. "Meil on road ka pigem suuremad, kliendid on rahul olnud. Eks kallis on alati ka suhteline. Meie suuri kasumeid ei teeni, proovime pakkuda seda, mida kliendid soovivad või eelistavad. Oleme oma tasakaalupunkti leidnud."
Hooajalist hinnaerinevust restorani menüüs ei esine.
Kuressaare
Ehkki Kuressaare südalinn on sel suvel ehitustöödeks üles kaevatud, nii et puhkajatel on keeruline söögikohtadeni kõndida, leiab Saaremaal puhkaja eest siiski laia valiku soliidse menüüga restorane, mille vahel valida.
Arensburgi spaahotelli restorani menüüs algavad eelroogade hinnad üheksast eurost, salatid on üheksa euro kandis ja supid maksavad seitse eurot. Lihapraadide hinnad algavad 12 eurost ja ehkki menüüs on ka lihaveise filee, pole selle 18-eurosest hinnast hoolimata võimalik menüüst välja lugeda, kas tegemist on sise- või välisfileega - kõigis keeltes on menüüs kirjas lihtsalt filee. Siiski on see menüü kalleim roog. Kõige odavamat, valge šokolaadi ja toorjuustukooki saab Arensburgis viie euro eest, sooja šokolaadikoogi eest küsitakse aga kaheksa eurot. Jäätisekokteil, mis on üksnes lastemenüüs, maksab kolm eurot.
Go Spa restoranist saab Caesari salati kätte 10-11 euroga, sõltuvalt lisanditest, supid maksavad üheksa eurot, pastad 12-13 eurot. Lihaga pearoogadest odavaim maksab 17 (madalküpsetatud kanarind), lihaveise antrekoodi ja terve küpsetatud beebiforelli eest küsitakse 20 eurot. Veise sisefileed Go Spa restoran ei paku. Magusa hinnad algavad kuuest eurost (jäätis), soe šokolaadikook maksab kaheksa eurot. Lastemenüüst saab lisandiga pannkoogi nelja euro eest.
Johan Spa restoranis jäävad pearoad 14 ja 18 euro vahele. Veisefilee, millest ei selgu, on see sise- või välisfilee, maksab 16 eurot, kalleim roog on meriahven (18 eurot). Magustoitu saab alates viiest eurost (kõrvitsakook jäätisega), desserdiks pakutav juustuvalik maksab 13 eurot.
Kuressaare kuursaali restoranist Ku-Kuu leiab eelroad alates seitsmest eurost (hummus pesto ja tšipsidega), Caesari salat lisanditega maksab 8.50, siiaäkine 11 eurot. Kalasupp maksab seitse eurot, pasta samuti seitse (koos lihalisandiga üheksa). Kalleim pearoog on metsseakotlet - 15 eurot. Jäätise eest nii magustoidu kui kokteilina tuleb välja käia 3.50.
Rüütli spaahotelli restorani menüü on lühike. Caesari salat maksab seal sõltuvalt lisanditest seitse-kaheksa eurot, supid 4.50. Kalleimad road on šnitsel ja lehtpihv, mõlemad maksavad 13 eurot. Jäätise või jäätisekokteili saab kolme euro eest, šokolaadikook maksab neli eurot.
Grand Rose spaahotelli restoranis maksab eelroogadest Caesari salat kaheksa eurot, siiaäkine üheksa ja hirvetartar 12 eurot. Kalasupi ja juustupasta saab 7.50 euroga, burger kartulitega maksab 11 eurot. Kalleim roog on laagerdunud lihast veise striploin ehk välisfilee tükk, mis maksab 20 eurot. Jäätist saab 4.50 eest, šokolaadikook maksab 5.50.
Itaalia köögiga restoran La Perla pakub eelroogadest veiseliha carpacciot ja sinikarpe üheksa-kümne euroga, bruschettad ehk grillitud saiad kattega jäävad suisa alla nelja euro. Pitsa saab ise kokku panna, põhi ilma lisanditeta maksab 4.75. Pastade hinnad jäävad vahemikku 5-11 eurot. Grillmenüüst leiab veise sisefilee hinnaga 18.50, kuid kui kartulid juurde lisada, tuleb prae hinnaks 20 eurot. Jäätisekokteil maksab 3.50, soe šokolaadikook viis eurot.
Ka vinoteek Prelude pakub joogi kõrvale süüa. Juustuvalik maksab 12 eurot, angerjasupp kuus, paeroogade hinnad algavad 12 eurost. (värske kala). Kalleim roog on maheveis (tükk täpsustamata), mis maksab 26 eurot. Kooki saab nelja eurot eest, jäätist kolme euroga.
Muhu
Muhu saarelt leiab mitu restorani. Pea igal suvel avab uksed mõni uus koht ja on sulgenud uksed mõni vana. Nii näiteks ei ole möödunud suvel alustanud restoran Mõrrad tänavu uksi enam lahti teinud.
Liival asuv Muhu resto Koost pakub oma lühikeses menüüs salatit 7-8 euro eest, kalasuppi kuue euroga, pastad maksavad 7-8 eurot. Kalleim roog on metsseahautis, mis maksab 14 eurot. Jäätis, jäätisekokteil ja koogid maksavad kõik neli eurot.
Vahtraste külas asuv Muhu veinitalu pakub kalasuppi seitsme euroga, veisetartar maksab kümme eurot. Risoto saab 15 euroga, kalleim roog on veisesteik, mille eest tuleb välja käia 21 eurot. Magusroaks pakutav Prantsuse vahvel maksab kuus eurot.
Eesti tipprestoranide hulka kuuluv Alexander Pädastes teistega võrreldavat menüüd ei avalda. Hõrkude maitsete jahtija saab valida kahe õhtusöögimenüü vahel - kolmekäiguline maksab 70 eurot ja seitsmekäiguline degustatsioonimenüü 125 eurot. Lõunat saab süüa nn Pädaste jahtklubis. Selle menüüs leiab eelroogadest näiteks 12-eurosed grillitud tiigerkrevetid, kümneeurose ahvenaäkise, 8-9-eurosed supid. Pearoad algavad 18 eurost (sändvitš BBQ lihaga ehk burgeri Euroopa sugulane), kalleim roog on pardirind, mis maksab 24 eurot. Koogilõigud maksavad seitse eurot. Veisefileed ega Caesari salatit Pädaste menüüst ei leia.
Hiiumaa
Hiiumaa populaarsemad restoranid asuvad üle saare, mitte ei piirdu üksnes Kärdlaga.
Kärdlas pakub restoran Rannapaargu Caesari salatit kuue, carpacciot kümne, suppi viie euroga. Pastad maksavad kuus ja burger kaheksa eurot. Pearoogade hinnad algavad kümnest eurost (searibi), veisepraad (tükk täpsustamata) maksab 15 eurot. Jäätis ja jäätisekokteil maksavad 3.50, koogid viis eurot.
Pitsarestoran Mamma Mia pakub pastasid 8-10 euro eest, Caesari salat maksab 7.50 ja väikeste pitsade hinnad algavad kolmest eurost. Kalleim pitsa maksab 18 eurot, mis sisaldab juustu kõrval salaamit, jalapenot ja ananassi.
Kärdla sadamas asuv Resto Kuur pakub kalasuppi seitsme euroga, veiseäkist siiamarjaga 13 euro eest, burger maksab 11 eurot. Kalleim toit on lambapraad, mis maksab 16.50. Jäätisekokteil maksab neli eurot, sooja šokolaadikooki saab kuue euroga. Ka Kuurist saab käsitööleiba ja odrakaraskit kaasa osta, hind on mõlemal sama - viis eurot. 200-grammise purgi karulaugupestot saab kaasa osta kuue euroga.
Ungrus asuv populaarne restoran pakub veisetartari 9.50 eest, kalasupp maksab 6.50, pasta 9.50. Kalleim roog on madalküpsetatud lammas, mis maksab 16 eurot. Jäätis maksab neli eurot. Veisefileed ega Caesari salatit sellest menüüst ei leiagi.
Kassaris asub Lest & Lammas Resto, mille menüüst leiab ahvenaäkise 7.50 eest, veisehakke üheksa euroga, salatid algavad viiest eurost ja supid jäävad viie euro kanti. Pearoogade hinnad algavad pea kümne piirilt (praetud lest 9.50), burger maksab kümme eurot ja kalleima eine - lambakoodi - eest tuleb välja käia 18 eurot. Jäätis ja jäätisekokteil maksavad 3.50.
Lest & Lammas Resto on hooajaline söögikoht, mis avab uksed maikuu keskel ja sulgeb augusti lõpus. Restorani toitlustusjuht Margit Juur ütleb, et hindu kalliks pidada ei saa. "Restoran on pidevalt täis. Kliendid on väga rahul."
"Üritame kasutada maksimaalselt kohalikku toorainet, see paneb hinnad paika, et mille kätte saame. Lest on samuti kohalikelt kalameestelt. Kuna kasvatame ise ka veiseid ja lambaid, siis ka kõik lambaliharoad on meil väga populaarsed ja veisest näiteks burks," loetles Juur.
Hotell töötab siiski aastaringselt ja ettetellimisel on võimalik ka pidulaudu katta.
Haapsalu
Haapsalus on mõned hinnatud restoranid, mis juba mitmeid aastaid tegutsenud.
Nagu ikka, on restoranid kõigi hotellide juures. Näiteks Baltic Hotel Promenaadi restoran pakub praetud räimi viie euroga, salateid seitsme euroga, kalasupp maksab kuus eurot ja forelliäkine samuti kuus eurot. Burgeri eest küsitakse 9.50, kalleimad road on grillitud vasikarind ja meriforelli steik, mõlemad maksavad 12 eurot. Pannkooki saab nelja euroga, koogilõigud maksavad neli-viis eurot.
Spaahotell Laine restorani menüüst leiab juba tuttava Caesari salati (7-9 eurot), mereannisuppi saab viie euroga, pasta maksab kaheksa ja praadide hinnad algavad 12 eurost. Kalleim roog menüüs on veise sisefilee, mis maksab 22 eurot. Koogilõigud ja jäätis maksavad kuus eurot.
Vanalinnas paiknev Kärme Küülik pakub risotot 13 euroga, liharoad grillmenüüst maksavad 14 eurot (küülik, pardifilee, maks). Kalleim roog on kala - 15 eurot. Kiviahjupitsad jäävad vahemikku 5-12 eurot. Kooki ja jäätist saab nelja euroga.
Haapsalu sadamas asuv Grand Holm Marina restoran pakub oma eelroogade menüüs näiteks nahka - just, sea, kala ja kana nahka! - kuue euroga, räime 7-8 euro eest ja veisetartari kaheksa euroga. Pasta maksab 8.50 praadide hinnad algavad 12 eurost, kalleim roog on 16-eurone veisepõsk. Kõik koogid ja muud magustoidud maksavad kuus eurot.
Restoran Soffa pakub kuningkrevette kümne euroga, suppi 5-6 ja pastat 8-9 euroga. Caesari salat maksab seitse eurot, liharoogade hinnad algavad 11 eurost. Kalleima roa eest tuleb välja käia 18 eurot ning see on veise sisefilee.
Veise sisefilee leiab ka Fra Mare spaahotelli restoranist Bergfeldt, seal maksab see 19 eurot. Pastad jäävad viie euro kanti, kalasupp samuti viis, salatid maksavad 6.50 ja bruschettad viis eurot. Kooki saab 3.50 eest.
Viljandi
Viljandi muutub populaarseimaks folgifestivali ajal, ent supluseks sobiva järvega linnake sobib suvitamiseks ka muul ajal. Viljandiski on söögiskeene viimastel aastatel elavdunud, uksed on avanud mitu ambitsioonika menüüga paika.
Restoran Fellini menüüst leiab võileiva kaheksa euroga, borši saab kuuega. Pasta maksab 12 eurot ning kalleim roog on grillitud vasika antrekoot, mis maksab 18 eurot. Magustoidud maksavad viis eurot, ent jäätise eest küsitakse 1.50 palli kohta. Caesari salatit menüüst ei leia.
Restoran Harmoonia pakub Caesari salatit kuue euroga ja carpacciot 9.50 eest. Käsitööburgerid maksavad kaheksa eurot, aga friikartulid peab ühe-kahe euro eest lisaks ostma. Kalasuppi saab 5.50 eest, pasta maksab kaheksa eurot, liharoad maksavad üle kümne. Kalleimad road on pardifilee ja tursafilee, mõlemad maksavad 12.50. Magustoiduvalik, kuhu kuuluvad ka koogid ja jäätis, jääb viie-kuue euro vahemikku.
Narva-Jõesuu
Eesti Vabariigi algusaastatel oli Narva-Jõesuu sama armastatud ja populaarne kuurortlinn kui Pärnu. Oma endist hiilgust pole Ida-Virumaa kuurortlinn taastada suutnud, ent üha populaarsemaks on see viimastel aastatel muutunud siiski. Kilomeetrite pikkune rannariba ja vanad puitpitsiga kaunistatud suvilad kannavad endas endiste aegade hõngu ning viimastel aastatel on linnakesse kerkinud ka uusi spaahotelle, mille restoranid puhkajate kõhtusid täidavad.
Narva-Jõesuu spaa restoran Kuurort pakub Caesari salatit kuue euroga, ka mereannisupp ja pasta maksavad sama palju. Pearoogade hinnad algavad 12 eurost, kalleimaks roaks on veise sisefilee, mille eest küsitakse 19 eurot. Magustoidud jäävad 4-5 euro vahemikku.
Meresuu spaahotelli restoran Meloodia on aga suveks teinud lühikese ja soodsa grillmenüü, kust suppi saab kolme-nelja euroga, šašlõkki seitsme euroga ja lõhet üheksa euroga. Magusasõpradel on kaks valikut: Belgia vahvlid nelja euro eest või jäätist 1.50 pallist.
Rannariba ääres, vaatega merele asub restoran Meretare, mille menüü pakub ka mõningaid üllatusi. Sealt saab Caesari salatit 5-8 euro eest, hirvetartari kaheksa euroga ja marineeritud silme 8.50 eest. Supid maksavad viie euro kanti, pastad on vahemikus 6-9 eurot. Pearoad maksavad vahemikus 10-15 eurot, kalleimaks roaks on grillitud merekoger (15 eurot). Ka pearoaks võib võtta grillitud silmusid (12 eurot) või näiteks küülikukoiva confit (11 eurot). Jäätis ja Pavlova maksavad viis eurot.
Nooruse spaahotelli restorani Romantic Garden hinnad on kõrgemad. Näiteks eelroaks pakutavate grillitud kammkarpide ja langustiinide eest küsitakse 19 eurot, värskeid austreid saab üheksa euroga. Mereannisupp maksab kuus eurot, kalleimaks roaks on taas veise sisefilee, mis maksab 18 eurot. Jäätist saab 4.50 eest, magustoitude hinnad küündivad seitsme euroni.
Pärnu
Pärnus on suvitajate südamesse leidnud tee mitmed populaarsed söögikohad.
Supelsakstes on salatite hinnad vahemikus 10-15 eurot, pearoogade hinnad lähevad sellest edasi. Veise sisefileed saab kahel moel - odavam, koorene praad maksab 13 eurot, õhuke piprapihv maksab aga 20 eurot. Jäätis maksab ligi neli eurot.
Teine populaarne koht on Mahedik, kust suppi saab viie euroga, pastat kaheksaga ja ilma saiata lambaburgerit 15 euroga. Kalleim roog on hirve sisefilee, mis maksab 18 eurot. Lisandid tuleb aga eraldi juurde osta ja need maksavad kolm eurot. Jäätisekokteil maksab neli eurot.
Lime Lounge'is saab suppi kuue euroga ja carpacciot kümne euroga. Liha ja kalaga pearoad algavad 14 eurost (tiigerkrevetid), kalleim roog on veisefilee, mis maksab 22 eurot.
Lastepraadide hinnad jäävad söögikohtades enamasti vahemikku 5-8 eurot. Suurimat üllatust pakkus Pärnus asuv Gruusia restoran Kolhethi, kus lastemenüüs pakutav praetud liha kartulitega maksab 8.50 ja pitsa üheksa eurot. Lambalihasuppi saab kaheksa euro eest, sütel grillitud liha maksab 14 euro ringis. Menüü kalleim roog on üksiti Eesti hinnatipp: valik grill-lihast, aedviljatest ja juustupirukast maksab 43.50. Ka juustupirukad maksavad üle kümne euro.
Mõisarestoranid
Väljaspool tuntud kuurorte leiab mitmeid mõisarestorane, mis kõik fine dining menüüd pakuvad.
Üks neist on Alatskivi, mis ei ole just koht, kuhu turistid massiliselt tungivad, ometi leiab ühe Eesti kallima menüüga restorani sealt - selleks on Alatskivi lossi restoran Tartumaal. Kohaäkis ja salatid maksavad kaheksa-üheksa euro ringis, supid alates seitsmest. Pearoogade hinnad algavad 16 eurost, menüü kalleim roog on ulukiliha, mis maksab 26 eurot. Kooki saab viie-kuue euro eest, ainult lastemenüüst leitav jäätisekokteil maksab viis eurot.
Lääne-Virumaal Vihula mõisas asuv restoran on samuti soliidse menüüga. Eelroogadest leiab põdratartari 12 euroga, suppi saab kaheksa euroga. Pearoogade menüüs algavad liha ja kala sisaldavad toidud 20 eurost - põrdrafilee maksab 26 eurot, ent hinnatipp kuulub karuliha praele, mis maksab 32 eurot. Jäätist saab kuue euroga.
Naabermõisas Sagadis saab eelroaks näiteks räimefileed kuue euroga, kalasuppi aga viie euroga. Käsitööpelmeenid maksavad seitse eurot, küpsetatud siiafilee 14 eurot, liharoad algavad üheksast eurost (pardimaks). Näiteks põdraraguu maksab 18 eurot. Siiski sünnib Sagadi restorani köögis ka Eesti hinnarekord - karupraad maksab 35 eurot. Jäätist saab alates neljast eurost ja koogilõigu viie euroga.
Vilsandi rahvuspargis asuv Loona mõisa restoran on märksa rahakotisõbralikuma menüüga - suppi saab viie euroga, kala üheksaga, veisehautist 11 euro eest - see ongi kalleim roog. Jäätise eest küsitakse kaks eurot.
Kõue mõisa restoranis Kaheksa jalga on menüü napp. Külma peedisupi saab seitsme euroga, pearoogadest maksavad nii siig kui veise küljesteik mõlemad 18 eurot, jäätist saab kuue-seitsme euroga.
Järeldused
Ehkki Pärnu kannab suvepealinna nimetust ja seal torkas silma ka kalleim roog (43.50), pürivad menüühinnad tippu pigem väiksemates kohtades, nagu Sagadi, Vihula, Otepää, Pühajärve ja Alatskivi. Seevastu Narva-Jõesuus on võimalik leida nii soodsamaid hindu kui ka põnevamaid, kohalikke maitse-eelistusi esindavaid valikuid, mida mujalt ei leia, nagu silmud.
Kui karuliha ja veise sisefilee eest kõrgemat hinda küsida on arusaadav - nende tooraine ongi väga kallis -, siis hinnaüllatusi pakkusid pigem kaheksaeurone räimefilee ja ligi kümneeurone lestapraad, nagu tuli ette ka 14-euroseid burgereid ja neljaeuroseid küüslauguleibu. Aga kui suvitaja ei pea paljuks nende eest sellist hinda välja käia, siis küllap ongi hinnad paigas.
Toimetaja: Merilin Pärli