Kuum suvi tõstab Euroopas õlle ja viski hinda
Kuum ja põuane suvi mõjutab muuhulgas ka õlle, viski ja džinni hinda, kuna odrasaak on vilets ja linnaseid saab tänavu vähe. Analüütikute hinnangul kallineb ka toit, kuna loomasööda hind kerkib.
ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni suvise prognoosi kohaselt ei kasva toidu järele nõudlus nii kiiresti kui varem, sest Hiinas on tulude kasv aeglustunud ja sealne nõudlus ei tõuse, aga sellegipoolest on oodata toiduainete hindade kasvu.
Saksamaal nõuavad tootjad juba praegu toidu eest kõrgemat hinda, sest lindudele söödaks mineva vilja eest tuleb maksta rohkem. Saksa Panga andmetel on vilja hind 20 protsenti kallinenud, ka kartuli hind on kahekordistunud.
Suurbritannias on kannatada saanud juurviljasaak. Eriti kehvasti on asjad brokoli, lillkapsa ja lehtsalatiga.
Kehvasti on ka odrasaagiga, kuna Baltimaades ja Saksamaal on saak kuni 40 protsenti kehvem. Suurbritannia ja Saksamaa on valmis õlle hinda tõstma. Odrasaak mõjutab ka viskitootmist. Ka näiteks Koskenkorva viina puhul on kaalutud esimest korda odra asemel nisu kasutamist.
Seevastu Prantsusmaal on suurepärane odrasaak ja prantslased saavad küsida kuni 35 protsenti kõrgemat hinda. Ka viinamarjakasvatajatel läheb hästi, saak valminud kaks nädalat varem ja vein saab hea kvaliteediga. Mullu langes veinitoodang madalamaile tasemele pärast Teist maailmasõda.
Ka turbatootjatele on hea aasta, näiteks Soomes saavad turbatootjad varusid lõigata.
Toimetaja: Indrek Kuus