Kildu kool alustab uut õppeaastat Vastemõisa külakeskuses ({{commentsTotal}})

Sajandivanuses koolimajas tegevuse lõpetanud Kildu kool alustab uut õppeaastat värskelt renoveeritud ruumides Vastemõisa külakeskuses.

Vastemõisa külakeskuses tegutseb rahvamaja, raamatukogu, noortetuba ja lasteaed, kuid kolmandik hoonest seisis tühjana. Kuigi Kildu vana koolimaja oli õdus ja armas, on asukoht kehv ja maja väikese kooli jaoks liiga suur, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Esimene nädal koolis on üsna põnev, sest kõik on uus ja klassiruumid on uued," ütles 6. klassi õpilane Terle Tomson.

Lapsed saavad nii Suure-Jaani poole kui ka Viljandi poole paremini liigelda.

"Mind kui kirjanduse õpetajat teeb rõõmsaks see, et mul on siin kasutada käe-jala juures raamatukogu," rääkis eesti keele ja kirjanduse õpetaja Milvi Alp.

"Kui tänapäeval selliste väikeste maapiirkondade koole pigem sulgetakse ja majad jäävad tühjaks, siis see siin on väga rõõmus otsus olnud meie jaoks," kinnitas Suure-Jaani kooli direktor Epp Välba.

2005. aastal ühinesid neli omavalitsust üheks Suure-Jaani vallaks ja kaks aastat tagasi asuti valla koolivõrku ümber korraldama. Kuigi kaaluti ka Kildu kooli sulgemist, otsustas vallavolikogu lastevanemate survel kooli üle kolida Vastemõisa, et esimese ja teise kooliastme lapsed saaksid õppida kodulähedases koolis.

Tegelikult on see ikkagi suures osas lapsevanemate võit.

"Eks neid vaidlusi vallavalitsusega sai ikka peetud ju tuliseid. Hetkel olen rahul," ütles lapsevanem Eve Tomson.

"Esialgu oli vastuseis, ei tahetud kooli tegevust Kildul lõpetada. Aga hiljem selgitasime ja rääkisime ja kaasasime selle maja projekteerimisse kooli lapsevanemad, kooli esindajad. Koostöös me ikkagi saavutasime ühise meele," rääkis Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu.

Ajalooline Kildu koolihoone müüdi erakätesse. 1. septembril läheb Vastemõisa kooli 27 õpilast, neist seitse esimesse klassi.

Toimetaja: Merili Nael



Mis on vorsti sees? Vorsti tehakse lihast ja vorsti sees, vähemalt pildil oleva salaamivorsti sees, on liha.

Reportaaž lihalaborist: mis on vorsti sees?

Mis teeb kartulikrõpsu krõpsuvaks? Aga mis annab jäätisele sametise maitse? Vastus on toiduaine detailideni lihvitud koostis. Just sellist tehnoloogiat uuritakse ja arendatakse koos ettevõtjatega Eesti maaülikooli neljapäeval avatavas toidumajas.

Kaader filmist CSI.

Kohtusemiootika: miks on kohtuteaduses palju vigu?

Koomik John Oliver seadis hiljutises telesaates „Last Week Tonight“ küsimuse alla kohtuteaduse valiidsuse. Populaarsed teleseriaalid nagu „CSI“ kultiveerivad ühiskonnas ettekujutust kohtuteadusest, mis suvaliste ettejuhtuvate tõendite põhjal suudab tõsikindlalt tuvastada kellegi süü või süütuse.

tehnikakommentaar
Valdo Pant

Valdo Pant: ühel päeval atakiga haiglas, järgmisel süstamatkal

Tõenäoliselt ei saa me kunagi lõpuni teada, milline inimene oli Valdo Pant, kuna ajaga on hakatud teda kohati lausa müstifitseerima. Eesti ringhäälingu esimene tõeline telestaar suutis kolleegide sõnul võluda šarmiga nii tavainimesi kui ka tsensoreid, aga tööharjumustelt oli ta vanakurat ise nii enda tervise kui ka teiste vastu.

Juhan Parts

Eesti muredest prii Juhan Partsi tööpõld laiub nüüd Ukrainast Aafrikani

Euroopa Kontrollikoja liige Juhan Parts on Eesti muredest vaba mees, kes kodumaa asjadel silma peal hoiab, aga mõtleb nüüd probleemidele Ukrainast Aafrikani. Toomas Sildam kohtus Juhan Partsiga reedel riigikogu kohvikus, kui Parts oli lõpetanud just kohtumise parlamendi Euroopa Liidu asjade komisjoniga.

ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: