Soome teadlased: räimede söömist ei tasu piirata
Läänemere olukord toksiliste ainete osas on paranenud ja Soome teadlased leiavad, et räime söömist ei tasu piirata, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.
"Läänemere kalade söömine on tervisele palju kasulikum, kui potentsiaalne mürgistuse risk," ütles Soome riikliku tervise ja heaolu instituudi peadirektor Jouni Tuomisto.
Tuomisto osaleb rahvusvahelistes uuringutes, milles hinnatakse räimede söömise kasulikkust ja võimalikke riske. Tema sõnul näitavad tulemused, et Euroopa Liidus on aeg alustada diskussiooni selle üle, et tuleb muuta toitumissoovitusi ehk lubada räimetoite kõikidele elanikkonna rühmadele.
Soomes on räimede söömisele sealne toiduohutusamet kehtestanud piirangud. Näiteks lastele ja noortele tohib ametlikes söögikohtades räimeroogi serveerida ainult korra või kaks kuus.
Helsingin Sanomat märkis viimaste aastate uuringutele viidates, et dioksiinide tase Läänemeres on alates 1990. aastatega võrreldes märkimisväärselt langenud. Keskmised kontsentratsioonid on allpool EL-i piirnorme. Uue uuringu tulemused avaldatakse juunis.
"Läänemeri võiks olla inimtoidu oluliseks allikaks, kuid nüüd on see loomasööda püüdmiseks," on teadlased sõnastanud oma seisukoha uuringu projektis. Soomes läheb enamus räimesaagist karusloomade ja vikerforelli toitmiseks.
Valmiva uuringu kohaselt oleks räime osa suurendamine toidulaual kasulik ka kalatööstusele, kuna siis oleks räime müügist saadav hind nende jaoks õiglasem. Uuringus osalevad lisaks soomlastele teadlased ka Eestist, Rootsist ja Taanist.
Toimetaja: Indrek Kuus