Terviseamet: toiduettevõttes on nakatunud 13 inimest ({{contentCtrl.commentsTotal}})

{{1591364700000 | amCalendar}}
Foto: Siim Lõvi/ERR

Hetkeseisuga on koroonaviirusesse nakatunud 13 Jõelähtme vallas tegutseva toidukäitlemisega tegeleva Lunden Food OÜ-l töötajat, vastavalt terviseameti soovitustele rakendab ettevõte puhangu ohjamiseks nii töötajate kodust isolatsiooni kui ruumide desinfitseerimist.

Terviseameti põhja regionaalosakonna menetlusgrupi juht Juta Varjase sõnul selgitab terviseamet koos ettevõttega välja kõik võimalikud haigestunutega kokkupuutunud inimesed ning nõustab osaühingut Lunden Food edaspidise tegevuse korraldamisel.

"Meie hinnangul on tegemist kõrge riskiga haiguspuhanguga, mille lahendamine eeldab mitmete meetmete rakendamist," ütles Varjas.

Muuhulgas soovitab terviseamet töökeskkonna desinfitseerimisel tähelepanu suunata ruumidele ja piirkondadele, kus töötajad kogunevad – sinna alla kuuluvad nii riietusruumid kui puhke- ja tualettruumid. Haigestunud töötaja võib tööle naasta 14 päeva möödudes tingimusel, et ta on täielikult terve. Lisaks soovitab terviseamet ettevõttel oma töötajaid isikukaitsevahendite õige kasutamise teemal täiendavalt koolitada.

"Kindlasti peaks aga kõikides töökohtades olema nii käte desinfitseerimisvahendid kui kätehügieeni plakatid. Selle haiguse puhul on kõige olulisem ennetusmeede töökohtadel, et haigena ei tuldaks tööle," lisas Varjas.

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhi Martin Kadai hinnangul oleks ettevõttel mõistlik ajutiselt tööprotsessid peatada. "Vastasel korral see nakkuse levik jääb väga pikalt vinduma ja see ei ole ka ettevõtte ja ettevõtluse osas mõistlik lahendus," ütles Kadai "Aktuaalsele kaamerale".

Samas tootmist peatada pole keegi ettevõttel palunud.

Lunden Food: võtame terviseameti soovitusi tõsiselt

Varjase sõnul on ettevõte terviseameti soovitusi tõsiselt võtnud ning terviseametit ka igakülgselt abistanud. "Kontaktsete väljaselgitamisel on tööandja suhtumine väga oluline. Lunden Food on meiega algusest peale heas ja konstruktiivses kontaktis olnud." 

Lunden Food OÜ juhatuse esimehe Ülo Rekkaro sõnul on ettevõtte esmased prioriteedid nii viiruse leviku piiramine kui ka tootmise ohutuse tagamine. "Võtame meile antud soovitusi väga tõsiselt – oluline on hoida nii meie töötajate tervist kui tagada tootmisprotsessi ohutus. Usume, et mõlemad seatud eesmärgid on tehtavad." 

Rekkaro ütles pressiteate vahendusel, et ettevõte tõhustas esimese töötaja nakatumise teate saamisel kohe tootmishoones kehtivaid kaitsemeetmeid. Ettevõte on isoleerinud nakatunute lähikontaktsed ning jälgib töötajate tervislikku seisundit, et hoida seeläbi ära nakkuse edasine levik.

"Kaardistasime kõik lähikontaktsed ja saatsime nad kodusele jälgimisele. Võtsime töötajate transpordiks kasutusele rohkem busse, et hoida kinni 2+2 reeglist teel tööle ja koju. Bussides on kohustuslik kanda maske ja desinfitseerida käsi, uuest nädalast alates on bussides tööl turvamehed, kes jälgivad, et kõik bussides viibijad järgiksid ettevaatusabinõusid," ütles Rekkaro.

Tema sõnul jätkab ettevõte ka seniste reeglite rakendamist ja kontrolli. "Täna on meie peamine eesmärk kaitsta oma meeskonna ja nende lähedaste tervist. Peame seisma hea ka selle eest, et suudaksime säilitada tarnekindluse, tegemata sealjuures mööndusi töö- või toiduohutuses," sõnas Rekkaro.

Tema sõnul on tööstuse meeskond alates märtsikuust, mil koroonaviirus Eestis laiemalt levima hakkas, jälginud tavapärasest oluliselt hoolikamalt töötajate tervislikku seisu – igal töötajal mõõdetakse tööle saabudes temperatuuri ning palaviku korral saadetakse ta 14 päevaks koju. Lisaks on tõhustatud märkimisväärselt kontrolli isikukaitsevahendite ja desinfitseerimiste üle.

"Kätehügieen ning isikukaitsevahendite kasutamine on meil toidutööstusele omaselt igapäevaselt äärmiselt rangelt reguleeritud – haigena tööletulek on keelatud nii täna kui ka tavarežiimil töötades. Kriisi tekkides hakkasime lisaks iga vahetuse järgsele desinfitseerimisele tegema veel täiendavat, kõige tõhusama taseme desinfitseerimist nii tootmises kui ka olmeruumides ning viisime eri töölõikude vahelise kontakti miinimumini. Hankisime lisaks kinnastele ja maskidele ka visiirid töötajatele, kes ei saa kanda tavalisi kaitsemaske," sõnas Rekkaro. 

VTA: puuduvad tõendid viiruse levikuks toidu kaudu

Veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhtivspetsialist Jaana Oona puuduvad tänase seisuga tõendid viiruse levikuks toidu kaudu. "Pole teada ühtegi juhtumit, kus nakatunud toidu valmistaja oleks põhjustanud toidu saastumise ning omakorda uue nakatumise," ütles Oona, kelle sõnul on oluline, et ettevõttes oleks tagatud toiduohutus ka sellisel juhul, kui osa töötajatest on haigestunud ning tööd jätkatakse väiksema kollektiiviga. 

Kokku on perioodil 31. mai kuni 5. juuni koroonaviirusesse nakatunud 13 Lunden Food OÜ töötajat, neist neli viimase ööpäeva jooksul.

 

Toimetaja: Aleksander Krjukov

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: