VTA on kohapealsed kontrollid tavapärases mahus taastanud
Veterinaar- ja toiduamet on ettevõtetes taastanud kohapealsed kontrollid, mida eriolukorra ajal vähendati.
VTA selgitas ERR-ile, et alates 16. märtsist tehti järelevalvet riskipõhiselt ja võimalusel lükati ennetava iseloomuga kohapealsed kontrollid edasi. Tavapärane töö jätkus lihakäitlemisettevõtetes ja piiripunktides.
Kaubavahetuse jätkumiseks väljastati sertifikaate maakondade keskustest ning menetleti ka tegevuslubade taotlusi toidu käitlemiseks.
"Seda kõike selleks, et kaitsta nii oma töötajaid kui ka kliente. Amet säilitas oma valmisoleku reageerimaks ohuolukordadele nagu loomataud, toidutekkeline haiguspuhang ning loomade väärkohtlemine," selgitas VTA.
Mais jätkusid lisaks kontaktivabadele ja vahetut reageerimist vajavatele kontrollidele ka prioriteetsed plaanilised kontrollid ettevõttes kohapeal.
Eriolukorras läbi viidud kontrollid puudutasid ennekõike kõrgesse ja keskmisesse riskiastmesse hinnatud tegevusi.
Vahemikus 1. märts kuni 1. juuni tegi VTA kokku 164 ettekirjutust. Need puudutasid lemmikloomapidamist, põllumajandusloomade pidamist ja toitu.
Nüüdseks toimuvad ka kohapealsed kontrollid enamuses valdkondades juba tavapärases ulatuses, seejuures kehtestatud isikukaitse nõuded järgides.
Eriolukorra ajal toimetati suures osas kontaktivabalt
Senisest ulatuslikumalt kastutas VTA eriolukorra ajal kontaktivaba järelevalvet ehk toiminguid tehti peamiselt posti teel või elektroonselt edastatud dokumentide alusel.
"Kontrolle ja järelevalvet käitleja või loomapidaja juures tehti juhtudel, mille puhul toiduohutuse ja looma heaolu ning tervise tagamine muul viisil polnud võimalik," märkis amet.
"Järelevalveasutusena pidime teatud juhtudel, näiteks tegevuslubade taotlemisel jätkama lisaks eelnevale ka ennetava iseloomuga kohapealsete plaaniliste kontrollidega, veendumaks nii loomapidaja kui ka toidu tootja, valmistaja või müüja tegevuse nõuetekohasuses," lisas VTA.
VTA kontrollide arv vähenes eriolukorra ajal peamiselt toitlustamise ja jaemüügiga tegelevates ettevõtetes, mille puhul on tegemist madalama riskiga ettevõtetega.
Lisaks olid eriolukorra tõttu paljud toitlustusasutused suletud.
Toimetaja: Merili Nael