VTA eriolukorras toiduohutuses järeleandmisi ei teinud
Veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul raskendas eriolukord toidutööstustes tavapärast tegutsemist ja kontrollkäike tehti vähem, kuid toiduohutuse osas pole tehtud mingeid järeleandmisi.
Toidutööstustes kehtivad sõltumata olukorrast väga ranged toiduohutusalased nõuded, kasutusel on kaitseriietus ja kindad ning toodete kokkupuude inimesega on viidud miinimumini.
"VTA pole oma järelevalvetegevust eriolukorras hetkekski peatanud ja me ei pea seda ka kuidagi võimalikuks. Me ei ole läinud ettevõtetesse kohapeale kontrolle tegema, kui see on olnud vähegi asendatav mõne muu võimalusega ettevõtte tegevuse nõuetekohasuse hindamiseks, aga me pole jätnud tegemata ühtegi vajalikku või vältimatut järelevalvetoimingut. Valdkond, millega me tegeleme, on inimeste tervise seisukohalt väga oluline," ütles Kalda.
Eriolukorra ajal vähendati ajutiselt plaaniliste kontrollide sagedust. Märtsikuu jooksul tegi VTA kohapealseid kontrolle poole vähem kui eelmisel aastal samal ajal, samuti on aprillikuu mahtu möödunud aastaga võrreldes vähendatud.
Kalda sõnul vähendati võimalusel kohapealseid kontrolle just väiksema riskiga toidutööstuses ja -käitlemiskohtades, nagu jaemüügiettevõtted või toitlustus, mille tegevus eriolukorra ajal niigi suures osas peatus. Muutumatul kujul jätkus kontrollitegevus tapamajades, piiripunktides, reageeriti vihjetele ja võimalikele ohukahtlustele.
"Kõige kõrgema riskiastmega toidukäitlemise valdkondades on vajalike ja regulaarsete kontrollide vähenemine olnud siiski väga tagasihoidlik. Näiteks kala käitlemisega tegelevatesse ettevõtetesse on eelmise aasta nelja kuuga võrreldes sel aastal tehtud 18 protsenti vähem kontrollkäike, lihakäitlejate puhul on see langus olnud 13 protsenti," ütles ta.
Veterinaar- ja toiduametnike töörutiin eriolukorras siiski muutus. Ametnikud käisid toidutööstustes kohapeal vaid siis, kui pole olnud võimalik muul viisil – näiteks kirjalike päringute, elektroonselt või posti teel edastatud dokumentide, fotode, videote, laborianalüüside või ka telefonivestluse teel – veenduda, et ettevõtte tegevus toidu käitlemisel on nõuetekohane.
Eriolukorra ajal keskendus VTA koostöös terviseametiga ka toidu tootjatele, valmistajatele ja turustajatele ning tarbijatele suunatud selgitustööle ehk mida, miks ja kuidas eriolukorra tingimustes toidu tootmise ja valmistamise puhul silmas pidada. Kalda sõnul on maikuus juba taastumas veterinaar- ja toiduameti tavapärane töörutiin ning suve jooksul jätkumas ka programmipõhised laboruuringud.
Toimetaja: Barbara Oja