Hotellid ja restoranid maadlevad turismihooaja eel tööjõupuudusega
Koroonakriisi tõttu on paljud hotellid ja restoranid töötajaid koondanud ning paljud töötajad on lahkunud ise. Tänavu on oodata välisturistide arvu kasvu ning lahkunud töötajate asemele tuleb leida uued. See võib aga osutuda keeruliseks.
Hotellide ja restoranide liidu hinnangul on valdkond kaotanud pea kümme tuhat töötajat. Restoran Lee omaniku Kristjan Peäske sõnul on tööjõust puudu pea kõikidel ametikohtadel.
"Teenindajad, kokad. Läheme hotellidesse – koristajad, administraatorid. Restorani juhid, sommeljeed. Tegelikult on väga kahetsusväärne, kuidas on tühjenenud see tööstusharu headest töötajatest. Ilmselgelt on meil väga tõsine väljakutse, kuidas seda kvaliteeti, millega me kõik oleme harjunud, sellel suvel kaitsta," lausus restoran Lee omanik Kristjan Peäske.
Tallink Hotelsi juhatuse liige Ave Svarts ütles, et peamiselt on puudu teenindajaid.
"Kokkasid isegi praegu leidub ja jagub, aga kui sul ei ole kedagi, kes toidu ette viib /.../ Teenindajad on nooremad ja võib-olla lühiajalisemad töötajad. Nemad liiguvad edasi ja uut tööd teeninduses ei otsi tingimata," lausus Svarts.
Peäske tõi välja, et tööjõu probleemi juured on tegelikult hariduses.
"Riiklikul tasandil kahjuks ei ole tegeldud struktuurselt sellega, kuidas külalislahkuse maastikule tugevaid tegijaid peale kasvatada. Meie kutseharidussüsteem on väga ajale jalgu jäänud kvaliteediga ning kahjuks kõrgharidus, mis edasist kasvu kataks, on samuti korrektselt läbimõtestamata," ütles Peäske.
Hotellide ja restoranide liidu juht Ain Käpp märkis, et headel aegadel pöörati liialt vähe tähelepanu oma riigi haridussüsteemile. "Nii ametiharidus kui ka kõrgharidus. Ja täna, kus meie sektor on ilmselgelt mitte nii kõrge mainega, kuna on ebakindel, siis inimesi meelitada siia on väljakutse," lausus Käpp.
Käpa sõnul on uutele töötajatele vaja kindlasti maksta kõrgemat palka, kui maksti enne koroonakriisi.
Toimetaja: Marko Tooming