ERR Helsingis: linna restoranid on piirangutega saanud tugeva hoobi
Soome majandus on pääsenud koroonapandeemiast suhteliselt kergelt, kuid restoranisektor on saanud siiski tugeva hoobi. Helsingis on suletud kümneid restorane, veel rohkem restorane ja baare ootab ajutiselt suletuna halbade aegade lõppu.
Pimedad aknad ja lukus uksed on Helsingi restoranide puhul praegu üsna levinud vaatepilt.
Veinibaar Apotek on üks neist paljudest Helsingi restoranidest ja baaridest, mis koroonapiirangute tõttu on ajutiselt või alaliselt sunnitud oma uksed sulgema. Just enne koroonapandeemiat õige hoo ja mitmekülgsuse sisse saanud Helsingi restoraniturg on piirangute tõttu saanud tugeva hoobi.
Apoteki omanikule Tio Tikkale kuulub veel neli restorani, üks hotell ning veiniimpordifirma. Kõiki peale Apoteki on õnnestunud läbi pandeemia avatuna hoida. Tikka sõnul on aga Helsingi restoranialal üldiselt olnud väga palju pankrotte.
Veel rohkem on olnud juhtumeid, kus restorani tegevus lihtsalt perspektiivituna lõpetakse, sest restorani müümisel pole selle madala väärtuse tõttu mingit mõtet.
"Viimase koroonasulgemise ajal või alguses lubati firmadele kompensatsiooni. Sellest ei ole veel kuu aega hiljemgi mitte midagi kuulda ehk väga suur osa restoranidest on suletud," lausus Tikka.
Restoraniomanikud saavad aru, et valitsus peab koroona taltsutamiseks piiranguid rakendama. Küll aga häirib neid, et sageli võetakse vastu läbimõtlemata otsuseid, mida veel käigu pealt muudetakse.
"Kõige markantsem näide on, et möödunud nädalal võisid restoranid lahti olla veel kella kaheksani. Sellest, et nüüd võivad need lahti olla vaid kella kuueni, teatati pärastlõunal kell neli, kuid kehtima hakkas määrus juba järgmisel päeval," lausus Tikka.
Soome majandus tervikuna on tulnud pandeemiaga toime väga hästi. Eksperdid aga möönavad, et külalislahkus- ning meelelahutustööstus on muu majandusega võrreldes kõvasti kannatada saanud.
"Riik on toetanud ettevõtteid mitmel moel, otsetoetustega, laenude tagamisega ja muude meetmetega, näiteks töötukindlustuse, koondamiste ja pankrottidega seotud seaduste leevendamisega," ütles Soome Panga ökonomist Aino Silvo.
Positiivne on see, et omikronilaine haripunkt on juba üle ning peagi võivad restoranid taas piiranguteta tegutseda, ehkki pole veel kindel, et uusi koroonalaineid üldse ei tule.
"Praegu Helsingi ja Uusimaa piirkonnas liiguvad asjad paremusele ja nüüd mõtleme juba vähehaaval piirangutest loobumisele," ütles Helsingi ülikooli haigla peaarst Veli-Matti Ulander.
Tio Tikka aga tuletas meelde, et restoraniäri on väga vähe kasumit tootev ala, juba viieprotsendist marginaali peetakse tubliks saavutuseks. Seega kulub pandeemiakahjude tasateenimiseks ka parimal juhul mitu aastat.
Toimetaja: Marko Tooming