Lihatööstuse juht: praegu on vaikus enne tormi

Põuane suvi ähvardab kohalikke lihatootjaid suure kahjumiga, ütleb Atria Eesti juhatuse esimees Olle Horm.
"Kuuma põuase suve tõttu on viljasaak erakordselt nadi. Sealiha omahind koosneb kuni 60% sööda hinnast, mis põhiliselt on vili. Suure tõenäosusega tõuseb meie omahind märgatavalt," rääkis Horm intervjuus Eesti Päevalehele.
Ta selgitas, et kogu Euroopas on endiselt märkimisväärne sealiha ületootmine. Ülejääv osa on seni realiseeritud Aasiasse ja Euroopa turuhinda reguleerib Hiina.
"Viimasel ajal on Hiina olnud kehv importija, sest nende oma tootmine on kasvanud. Euroopas on sealiha hind langustrendis. Ähvardab tekkida olukord, kus omahind tõuseb järsult, aga müügihind mitte," selgitas lihatööstuse juht.
Eestlaste kodumaise liha eelistus on statistika järgi üks Euroopa suuremaid ehk 80 protsenti.
"Aga väga paljud, kes sõnades eestimaist eelistavad, on poes lojaalsed kollasele sildile ehk madalamale hinnale. Seda on raske hinnata, kas liha on eestimaine või mitte. Eelkõige saab aru värskest lihast. Kust on aga pärit vorstis, viineris ja sardellis olev liha, on keeruline öelda," sõnas ta.
Toimetaja: Priit Luts