Rein Sikk: kolm N tähega nippi, mis toovad turisti maale
Rein Sikk õpetab Vikerraadio päevakommentaaris kolm lihtsat N tähega algavat nippi turistide maale toomiseks.
Teame, suuremate linnadega on muretum, sinna satub turist nagunii. Aga väikelinnad, alevikud, külad peavad pingutama, et võõrsilt tulija just sinnagi tuleks ja ka tulu tooks. Näiteks paika kiites ja ka raha maha jättes.
Kust ma need kolm N tähega nippi sain?
Mulle meeldib ümbritsevat, ka oma kodukanti teinekord just turisti pilguga vaadata. Näed ära puudused ja võimalused. Kui vaatad tuntud paika võõra pilguga, just turisti silmaga, hakkab see kõnelema hoopis teist keelt. Silma paistab silmapaistmatu.
Ja nii sündiski mu peas kolme N-i seadus. See näitab, et tegelikult on turistile kenast paigast vaimustumiseks imevähe vaja. Lihtsalt kolme N-i ehk siis näha, nosimist ja nänni.
Kui turist saab kõigepealt miskit näha, on ta õnnelik. Kui ta saab ka miskit nosimist, on ta väga õnnelik. Kui aga lisandub veel võimalus miskit kohalikku nänni saada, on turist õnne tipul.
Näha!
Kõigepealt nägemisest, nähtavusest. Küsi eneselt ja vaata ringi, kas su külas, alevis, linnakeses on piisavalt silte ja viitasid, mis mujalt tulijale silma hakkavad ja erilisse paika suunavad? Ja seal erilise paigas ei tee paha väike tahvel koos väikese selgitusega, et miks see paik on maailma parim.
Hiljuti olin turist ühe vägeva valla kahes paigas. Viimsi keskuses ja Prangli saarel. Ma ei jõua ära kiita Prangli ägedat sildirohkust, kõige erilise nähtavaks tegemist. Aga vallakeskus sääl kõrval, kus püüdsin sildistatud huvitavat leida... nägin hoopis suurt arenguruumi. Aga vinge sildindus, viitade rohkus hakkas hiljaaegu kenasti silma püti- ja tünnipealinna Avinurmes.
Nosida!
Nüüd N tähest number kaks ehk nosimisest, pealegi kohalikust. Peipsiveer oma vahvate kodukohvikute ja maailmatuma pika toidutänavaga on siin asiseks eeskujuks. Just siit on kuulsust koguv Ivan tšai ülemaalist võidukäiku alustanud. Ja lõpmatu Peipsiveere kala- ning sibulalettide rida, see on aegumatu aare. Aetagu aga mujalgi teede veertel julgelt lette püsti!
Kohalikud küpsetised, hõrgutised, vaaritused on need, mis paigale jume ja maine annavad. Pole vaja imepeent restorani, piiskab ka kohalikust teest, kohalikust pirukast, kohalikust leivast, kohaliku sildiga õllest või kaljast.
Kas meil on olemas Kadrina küpsised, Karula kommid, Lihula limonaad, Mustla moos, Sootaga sai, Jaagupi juust, Aegviidu ampsakas, Hummuli humalajook, Litsmetsa lihapirukas, Jaamaküla jogurt, Jõõpre jõhvikanäks? Kõik kinnitamaks – armastus käib kõhu kaudu.
Nänni!
Ja lõpetuseks siis N number kolm ehk kohalik nänn. Asjad, mis hoiavad mälestusi. Just mälestused on need, mis meid kenade paikadega siduma jäävad, ühe paiga teisest erilisemaks teevad. Alatiseks.
Nänninduse asjus on mu viimase aja elamuseks Kulina küla lihapood, kus kena kohaliku käsitöö lett. Käterätid ja pajalapid, pearätid, kõik kohaliku memme puudutusega. Ka Mustvee ristis olev suur kalapood pakub koduseid kudumeid. Siis veel Käsmu külapood kui kohaliku kauba meka.
Imearmas oli Pranglit kaasa tuua lihtne puust külmikumagnet, millel saare kuju. Ja kui palju võiks meil veel saadaval olla kohalike kirjadega kruuse, aga miks mitte ka tikutoose või suhkrupakke.
Mitmed tublid raamatukogud müüvad kohalike kirjameeste või kodukandi lugudega üllitisi. Väärt värk! Erilise taseme oma hoidmisel ja võõraste rõõmustamisel on saavutanud setod, kes käivitanud ägeda Seto nänni kaubamaja lausa internetis.
Lõpetuseks soovitan igal küla- ja vallavanemal eneselt küsida, kas tema kodupaigas saab kaugemalt tulija nii näha, nosimist kui nänni? Iga vallakodanik võib ka sama küsida, et võimaluse korral oma õlg või äri turismindusele toeks panna.
Seega: kui nähtav, nositav ja nänn on teie külas, alevikus, linnakeses olemas siis hoolite turistist ja ju turist teistki hoolib.
Kolm korda N, nii lihtne see ongi!
Kõiki Vikerraadio päevakommentaare on võimalik kuulata Vikerraadio päevakommentaaride lehelt.
ERR.ee võtab arvamusartikleid ja lugejakirju vastu aadressil arvamus@err.ee. Õigus otsustada artikli või lugejakirja avaldamise üle on toimetusel. Artikli kommentaariumist eemaldatakse autori isikut ründavad ja/või teemavälised, ropud, libainfot sisaldavad jmt kommentaarid.
Toimetaja: Kaupo Meiel