Võitlus musta rahaga: restoranid otsivad ise maksuametiga koostööd ({{commentsTotal}})

Hotellide ja restoranide liit on juba mitme aasta jooksul väljendanud maksuametile muret ebaausa konkurentsi pärast, mis nende sektoris levinud ohtra ümbrikupalga praktika tõttu valitseb. Nüüd on maksuamet liidule üllatuslikult pakkunud lahendusena välja idee ühendada toitlustusasutuste kassasüsteem otse maksuametiga, mida nüüd kampaania või pilootprojekti korras katsetama soovitakse hakata.

Maksuameti andmetel saab Eestis ümbrikupalka keskmiselt kaheksa protsenti töötajatest. Kui möödunud aastal võttis maksuamet fookusesse ehitussektori, siis tänavu võetakse ette restoraniäri. Mõlemas sektoris on probleem ümbrikupalkadega suurem kui Eestis keskmiselt.

2016. aastal jäi riigil ainuüksi restoranides makstud ümbrikupalkade tõttu saamata hinnanguliselt 22 miljonit eurot.

"Ümbrikupalk on, ma arvan, on kogu Eesti maksukeskkonnas meie jaoks kõige põletavam probleem," kommenteeris maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid.

Kiusatus musta kassat pidada ja sealt oma töötajatele ümbrikupalka maksta võib tekkida eeskätt ühe söögikohaga majandaval omanikul.

"Seal on nö kõige lihtsam lasta osa käivet kassasüsteemist kõrvalt. Niipea, kui on juba kaks-kolm-neli-viis söögiasutust ehk olukord, kus ka mina olen, seal on aruandlus juba oluliselt olulisem, et ettevõtjal oleks ülevaade oma ettevõttes toimuvast," selgitas Gourmet Coffee OÜ juhatuse liige Annar Alas ERR-ile.

Hotellide ja restoranide liit soovib saavutada olukorra, kus kõik sektoris tegutsevad ettevõtjad maksaksid ausalt nii palka kui makse. Ehkki idee restoranide kassasüsteemi ühendamisega otse maksuametisse on liidu hinnangul jõuline, ei pea nad seda eesmärgiks omaette, sest kes petta tahab, leiab selleks viisi igal juhul. Ausalt makse maksvate restoranipidajate jaoks on olulisem, et ühiskonnas tervikuna paraneks arusaam maksude tasumise vajalikkusest.

"See tähendab, et ka tellija, kes läheb restorani teenust ostma, tegelikult oleks huvitatud sellest, et ta saab oma teenuse eest ka arve ja see arve on läbi kantud, mitte ta ei lähe restorani ja ei ütle seda, et ma tahaksin saada teenust, aga "teate, kui ma maksan teile näiteks sularahas, võib-olla ma siis saaksin odavamalt"," näitlikustas hotellide ja restoranide liidu juhatuse liige, hotelliärimees Verni Loodmaa praegust olukorda.

Nelja toitlustuskohta pidav restoraniärimees Annar Alas toetab maksuameti ja liidu töösse võetud ideed, ent leiab, et sellest üksi ei piisa, vaja oleks ka toitlustusasutuste käibemaksumäära alandada.

"Soomes ja Rootsis on see alandatud kuue või kaheksa protsendi peale, see toimus juba viis-kuus aastat tagasi, ja mõlemad riigid on selles edukad olnud: maksulaekumine on paranenud, kogusummad on suurenenud, tööhõive on suurenenud," tõi Alas esile teiste riikide kogemust.

Maksuamet ei oska hinnata, kas käibemaksumäära alandamine võiks anda soovitud efekti.

"On keeruline väita üht- või teistpidi. Käibemaksumäära üle otsustamine on poliitiline küsimus, nii et selles mõttes meie järgime neid seadusi, mis sellisel juhul käibemaksu reguleerivad," ütles maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid.

Toimetaja: Merilin Pärli



EV100: galeriid, videod, arvamused

Tiit Ojasoo

Tiit Ojasoo 104 kirjast: rünnati ka neid, kes ei ole üldse milleski süüdi

Eesti vabariigi kontsertlavastuse üks lavastajatest Tiit Ojasoo märkis Äripäeva raadio saates "Persoon", et 104 kiri kindlasti mõjutas lavastuse ettevalmistusprotsessi ja tegelikult mõjutas ka täiesti süütuid inimesi. Sealhulgas tema ja Ene-Liis Semperi lapsi, mistõttu tõstatas Ojasoo küsimuse, et kas see kiri nende allkirjadega üldse täitis oma loodetud eesmärki.

ERR-i kirjutusvõistlus
ERR kasutab oma veebilehtedel http küpsiseid. Kasutame küpsiseid, et meelde jätta kasutajate eelistused meie sisu lehitsemisel ning kohandada ERRi veebilehti kasutaja huvidele vastavaks. Kolmandad osapooled, nagu sotsiaalmeedia veebilehed, võivad samuti lisada küpsiseid kasutaja brauserisse, kui meie lehtedele on manustatud sisu otse sotsiaalmeediast. Kui jätkate ilma oma lehitsemise seadeid muutmata, tähendab see, et nõustute kõikide ERRi internetilehekülgede küpsiste seadetega.
Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: