Maaülikooli professor: listeeria on üha enam seotud valmistoiduga ({{contentCtrl.commentsTotal}})

Foto: Postimees/Scanpix

Listeeriajuhtumite arv on seotud üha enam kasutatava valmistoiduga ja inimesed näivad olevat unustanud, et paljusid toite tuleb enne söömist korralikult kuumutada, tõdes Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto.

Roasto rääkis Vikerraadio hommikuprogrammile antud usutluses, et listeeria on ennekõike tänapäeva probleem ning aktuaalne olnud kümmekond aastat.

"Eelistame toitu, et avame pakendi ja saame kohe tarbida. Pole vaja kuumutada, keeta, küpsetada ega aurutada," ütles Roasto.

Kala ja kalatooted pole Roasto sõnul ainsad, millega listeeria on seotud. Ta märkis, et seda on ka teised valmistoidud, nagu riivitud ja tükeldatud puu- ja juurviljad, loomsed toortoidud, samuti ka toorpiim.

"Mõned söövad ju toorest liha. Mida rohkem me toorest toitu tarbime, seda suuremad on ohud. See on nii elementaarne, aga inimesed on ära unustanud, et toiduohutuse tagab korralik kuumutamine," nentis Roasto.

Roasto meenutas, et väga paljud valmistoidud on juba tööstuses kuumutatud, hoolas tuleb olla toiduainetega, mis on toored, pandud vaakum - või gaasipakendisse ja neil on pikk säilivusaeg.

Päris vältida kuumutamata toitu Roasto sõnul ei tasu ja meenutas, et puu- ja juurviljad tuleb toorelt tarvitades hoolikalt pesta, samuti tuleb külmutatud köögivilja hoolikalt kuumutada, kui see on pakendil kirjas. "Tooreks jäetud külmutatud köögivili põhjustas hiljuti Euroopas listerioosipuhangu."

Professor Roasto tuletas inimestele meelde, et toitu ei tasu liiga kaua külmkapis hoida ja külmkapp tuleks reguleerida madalale temperatuurile. "Probleemiks on ka see, et ei raatsita toitu ära visata, kui säilimisaeg on läbi saanud. Kui "kõlblik kuni" kuupäev on möödas, siis seda toitu ei tohiks tarbida. Probleem võib-olla ka tarneahelas, kui külmutatud toit suleb vahepeal üles," loetles Roasto.

Roasto sõnul ei peaks minema poodi mõttega, et igasugune toit on ohtlik ja meenutas, et toiduohutuse üle on olemas riiklik järelevalve. "30-40 protsenti on tingitud tarbijapoolsetest vigadest. Kui toit on jõudnud poodi, siis peab see olema ohutu. On küll erandeid, aga ohtlikud toidud kutsutakse tagasi," rääkis Roasto.

Roasto ütles, et ta kuulnud probleemidest Eestis või mujal kauplustes müüdava lahtise toiduga. Lõpetuseks soovitas Roasto tarvitada võimalikult värsket toitu. "Söön ka toorest kala, kui see on võimalikult värske," sõnas ta.

Toimetaja: Indrek Kuus

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: