M.V. Wool sulgeb uuest aastast ajutiselt tootmise ({{contentCtrl.commentsTotal}})

{{1574063880000 | amCalendar}}
Foto: Merilin Pärli/ERR

M.V. Wooli tegevuskava näeb ette tootmise ajutist peatamist 2020. aasta alguses. Järelevalveorgan veterinaar- ja toiduamet aga tahab täiendavaid samme rakendada juba varem. Teadlase sõnul võibki igapäevase desinfitseerimise kõrval abi olla mitmeks nädalaks tootmisvaba perioodi planeerimisest.

M.V. Wool esitas veterinaar- ja toiduametile (VTA) tegevuskava, mis näeb ette tootmise ajutist peatamist 2020. aasta alguses põhjalikuks suurpuhastuseks, teatas ettevõte.

Tegevuskava kohaselt on M.V. Wool valmis kuni kolmeks nädalaks peatama tootmise M.V. Wooli Harku tehases 15. jaanuaril 2020 ning Vihterpalu tehases 5. veebruaril 2020. Kava näeb ette klientide teavitamist minimaalselt üks kuu ette ning sellega seoses teatud toodete tarne peatamist antud perioodiks.

"Leid leiti samal päeval toorkalaga - töödeldud toorkalast leiti ka listeeriabakteri esinemine. Ja kui käivitasime kaks päeva varem tehase pärast suurpuhastust, olid võetud proovid kõik korras," ütles ettevõtte nõukogu esimees Meelis Vetevool.

Ettevõte lubas täpse tegevuskava esitada pärast seda, kui 23. oktoobril võetud positiivse listeeriaproovi tüvi on määratud ehk sekveneeritud ning loodab, et VTA varem täiendavate meetmete rakendamist neilt ei nõua.

VTA ei näe põhjust otsusega nii kaua siiski venitada.

"Lähtume eelnevatest asjaoludest ehk siis sellest, et seda tüve on ettevõttes leitud, on leitud ettevõttest pärinevas toodangus ja ka see asjaolu, et pärast läbiviidud puhastust ja desinfektsiooni me siiski leidsime listeeriat nii tootmiskeskkonnast kui ka toodetest," põhjendas VTA asejuhataja Olev Kalda.

VTA teeb oma otsuse lähipäevil.

Teadlane: mida kauem bakter tootmises püsib, seda resistentsemaks ta muutub

Maaülikooli toiduohutuse osakonna juhataja Mati Roasto ütles, et mida kauem listeeriabakter toiduainetööstuses püsib, seda resistentsemaks see muteerub ehk seda ohtlikumaks ja tugevamaks ta muutub.

Bakterit on seetõttu tootmisest raske välja saada, et selle tüvi võib peituda tootmises sellistes paikades, kuhu tavapärase koristustegevuse käigus on raske pääseda. Bakterist saab lahti üksnes lausdesinfitseerimisega, võttes tootmisliini detailideni lahti. Desinfitseerimist tuleks ette võtta iga päev, et see viimaks efekti omaks. Samuti peaksid tootjad teadlase sõnul selle võimalusega oma koristamisrutiine planeerides arvestama, et listeeriabakter võib aeg-ajalt tootmisesse sattuda.

Roasto sõnul võib abi olla ka pikemaks ajaks ehk nädalateks tootmise peatamisest, mis tähendab, et bakter jäetakse vee ja toitaineteta, mis võib viia selle väljasuremiseni.

Toimetaja: Aleksander Krjukov

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: