Oktoober toidupoes: liha läheb järjest kallimaks

Liha poeletil.
Liha poeletil. Autor/allikas: Priit Mürk/ERR

Ehkki poelettidel on näha osa toidukaupade hinnalangust, jääb see enamasti mõne sendi juurde ja võrreldes aastatagusega on enamik tooteid kallimad. Liha tootegrupis pole odavnenud ükski hind ning ka leib ja sai maksavad viiendiku rohkem kui aasta eest.

Suhkrukilo maksis oktoobris aastatagusest 30 protsenti rohkem, kuid erinevalt suvekuudest, mil see hoogsalt kallines, on hinnatõus nüüdseks peatunud ja võrreldes septembriga oli hinnast üks sent vähemaks jäänud, näitavad konjunktuuriinstituudi andmed.

Nisujahu kallines nii aasta- kui kuuvõrdluses, kuid hinnatõus ei olnud suur: oktoobris oli jahu kolm senti kallim kui septembris, aastatagusega võrreldes oli hinnale lisandunud viis senti.

Ka kaerahelbed on aastatagusest üheksa protsenti kallimad, kuid võrreldes eelnenud kuuga maksid need oktoobris siiski kolm senti vähem.

Leiva ja saia hind oli oktoobris sama nagu septembris, kuid mõlema hind kasvas aastaga viiendiku võrra. Kui leivakilo sai eelmisel sügisel kätte 2,37 euroga, siis nüüd tuli selle eest maksta 2,85 eurot. Saia kilohind tõusis mulluse 2,13 euro juurest 2,33 euroni.

Kõigi lihatoodete aastane hinnatõus jäi alla 20 protsendi, kuid odavamaks ei muutunud neist ükski.

Võrreldes möödunud aasta oktoobriga kallinesid enim importbroiler ja kodune hakkliha, mille hinnale lisandus 18 protsenti. Ka ühe kuuga muutusid mõlemad kaubad kallimaks: kui importbroileri sai septembris kätte 3,16 euroga, siis oktoobris 3,49 euroga. Hakkliha kilohind oli neil kuudel vastavalt 7,95 ja 8,11 eurot.

Üle 16 protsendi kerkis aastaga ka kohaliku broileri ja kondita veiseliha hind. Viimase sai mullu oktoobris kätte 14,64 euroga, nüüd aga küsiti selle eest poes keskmiselt 17,06 eurot.

Kondita sealiha hinnale lisandus 11 protsenti, kümne protsendi võrra kallinesid viinerid ning keeduvorsti hind kerkis 12 protsenti. Ka seakarbonaad kallines kaheksa protsendi võrra.

Septembriga võrreldes lisandus oktoobris hinnale mõni protsent ka suitsukarbonaadile, keeduvorstile ja seakarbonaadile. Kondita sealiha hind kuu jooksul ei muutunud, kuid mikroskoopilist kahanemist tuli ette searibi ja viinerite hinnas, millest esimese kilohind odavnes kuue sendi ja teise oma ühe sendi võrra. Paar protsenti odavnes ühe kuu jooksul ka kondita veiseliha.

Kalade hind, mis teistest toidukaupadest rohkem kõikuma kipub ning ka poodides ja turgudel sageli päris palju erineb, muutus aastavõrdluses mitme kalaliigi puhul kallimaks.

Jahutatud lõhefilee eest, mis maksis turgudel aasta eest 19,35 eurot, tuli tänavu välja käia 22,74 eurot. Ka viimase kuuga lisandus hinnale ligi neli protsenti. Jahutatud räimerümp kallines 11 protsenti ja räimed ligi 10 protsenti, ka kohafilee muutus kaheksa protsenti kallimaks.

Kala kategoorias näeb aga ka hinnalangusi: jahutatud forell maksis mullu oktoobris turul 13,27 eurot, nüüd aga 11,03 eurot. Poodides oli hinnalangust samuti näha, seal tuli forelli kilohind 9,57 eurolt 8,93 euro juurde.

Forellifilee hinnalangus oli veelgi suurem: poes maksis see mullu sügisel keskmiselt 18,85 eurot, nüüd aga 15,22 eurot. Turgudel selle hind samal ajal tõusis mitme protsendi võrra ja seda nii aasta- kui ka kuuvõrdluses. Oktoobris maksis forellifilee turgudel 22,20 eurot.

Piimatoodete hinnatõusu esirinnas oli kodujuust, mille hind kasvas aastaga ainsana selles tootegrupis kahekohalise arvu võrra ehk ligi 13 protsenti. Ligi üheksa protsenti kallines kilepakendis hapukoore hind, millele ka viimase kuuga kolm senti juurde tuli.

Kilepiima hind, mis oli nii aasta eest kui ka septembris 81 senti, langes oktoobris 80 sendini, pure-pakendis piim läks aga aastaga veidi kallimaks – 1,12 eurolt 1,20 euroni. Võrreldes septembriga langes piima ja keefiri hind oktoobris mõne sendi võrra.

Väikepakis või hind kallines aastaga kuus protsenti, 12,11 eurolt 12,80 euroni. Ka viimase kuuga lisandus võikilole 15 senti. Samas suurusjärgus kerkis protsentuaalselt nii aasta- kui kuuvõrdluses ka juustu hind.

Eesti päritolu kümmet muna sisaldav munakarp maksis oktoobris keskmiselt 15 protsenti aastatagusest rohkem. Importmunade hinnamuudatused sõltusid suurusest: kui L-suuruses munad odavnesid aastaga 17 sendi võrra, siis M-suuruses munad hoopis kallinesid 17 sendi võrra.

Kuuvõrdluses muna hind küll langes, kuid vaid mõne sendi võrra.

Köögiviljade hinnaedetabelis tegi aastaga suurima tõusu mugulsibul: mulluse 80 sendi juurest kerkis kilohind 1,12 euroni. Sibula hinnatõus on aga praeguseks läbi saanud, sest viimase kuuga langes hind 14 protsenti.

Aastaga kallines rohkem kui kolmandiku võrra ka importõun, samas kui kohalike õunte kilole tuli juurde vaid viis senti. Võrreldes septembriga maksis õunakilo oktoobris mõne sendi vähem.

Ülejäänud köögiviljade hinnatõus jäi väiksemaks. Viis-kuus protsenti kallinesid aastaga importtomat ja porgand, kuid viimase kuuga odavnesid mõlemad üheksa protsenti.

Kohaliku kurgi hind, mis oli aasta eest 3,11 eurot ja septembris 2,49 eurot, kerkis oktoobris 3,18 euro juurde. Importkurgid odavnesid aastaga 14 protsenti, kuid nende hind kasvas viimase kuuga rohkem kui veerandi võrra ehk kui septembris oli importkurgi kilohind 1,87 eurot, siis oktoobris juba 2,37 eurot.

Kapsakilo odavnes: aasta eest maksis peakapsas 57 senti, septembris 67 senti ja oktoobris 51 senti kilost.

Kartulikilo hind oli samuti tillukeses languses nii kuu- kui ka aastavõrdluses, mulluse 99 sendi asemel oli see tänavu oktoobris 97 senti.

Toimetaja: Karin Koppel

Hea lugeja, näeme et kasutate vanemat brauseri versiooni või vähelevinud brauserit.

Parema ja terviklikuma kasutajakogemuse tagamiseks soovitame alla laadida uusim versioon mõnest meie toetatud brauserist: